måndag 4 maj 2009

Paolo Robertos kloka ord

Har precis kommit hem från ett föredrag av Paolo Roberto. Verkligen intressant! Han har verkligen en rak och (h)ärlig attityd den killen. Han inledde sitt föredrag med statistik om hur övervikt och fetma är ett problem i sverige, och hur det även drabbar de yngre.

Med mycket humor berättade han om oss lata svenskar och den energi vi lägger ner på olika dietmetoder och träningsritualer - allt i jakten på lyckan och ett snyggare & smalare fodral! Hans beskrivning av sin högst personliga erfarenhet av tarmsköljning fick både Lina och mig att gråta av skratt.

Han berättade om den dokumentär han gjort om fetmaepedimin 2004, med sig själv som försökskanin. Själv bodde jag i London då det sändes, tyvärr - jag hade gärna sett det programmet. Han "underkastade" sig själv en diet av skräpmat, likt Morgan Spurlocks "Supersize me". Han gick upp 16 kg på 3 veckor. Vikten var dock inte det största problemet enligt Paolo. Det var den depression och ångestattacker som han för första gången i sitt liv drabbades av.

Insulinproduktionen gick upp med 2000 %, slitaget på hjärtat ökade med 400 % och förfettningen av levern ökade med 400 %. Hemska siffror! Att banta bort kilona gjorde han relativt snabbt. Däremot, blodvärdena tog ett helt år att återställa till det normala.

"Lathet i kombination med fåfänga är förödande!" menade Roberto. Vidare menade han att det finns bara en metod för viktbalans: "ät mindre, träna mer". Simple! "Vi tänker för kortsiktigt när det gäller vår hälsa!" utbrast Paolo med en lång efterföljande paus. Alla i salen satt tysta och begrundade... Att hitta en långsiktighet i kost och träning är oerhört viktigt. Det finns inga quick-fix.

Jag kan inget annat att hålla med. Dock kan det vara något provocerande att hävda att det är så enkelt. Teorin är enkel men inte alltid praktiken. För vissa är maten ett stort problem och många vet varken hur eller vad man bör äta för att må bra och hålla en viktbalans. Det finns flera parametrar att ta hänsyn till och kosten är ett oerhört viktigt verktyg för att må optimalt. Då är det tur att vi Nutritionister finns för vägledning :-).

Detta var verkligen en uppfriskande brytning från dagens fruktos-snack. Härligt med sunt bondförnuft på en måndag!

Alexandra x

3 kommentarer:

 1. Jag håller med. Att leta efter en snabb lösning håller inte i längden. Men tyvärr är det snabba lösningar som lockar många.

  SvaraRadera
 2. Hej Cizzi,
  Ja visst... På sätt och vis är det inte så konstigt med tanke på alla lockande "tokdieter" som kommer ut nu speciellt till våren. Får hoppas att vi lyckas inspirera till ett bättre alternativ!

  SvaraRadera
 3. hahahahaha ja han var så sjuuuuukt rolig:-)

  SvaraRadera