Sportdrycker innehåller, förutom vatten, enkla sockerarter och elektrolyter (salter) eftersom dessa förbrukas under träning.
Jag tycker att det är bra att den här diskussionen tas upp. Det finns ofta en övertro på sportdrycker (och andra preparat) i idrotts/sportssammanhang. Efter ett träningspass (på ca 1 timma) räcker det med vanligt vatten för att ersätta vätskeförlusten och en återhämtningsmåltid som tex 1 banan och 1 glas mjölk. En sportdryck kan innehålla i princip lika mycket socker som i en coca-cola vilket är en onödig mängd energi. Inte många på gymet som skulle komma på tanken att dricka en cola efter avslutat pass, eller hur?
Money clearly makes the world go round and round... Sportdrycker genererar mycket pengar. Förra året såldes 14,7 miljoner liter sport- och energidrycker. De flesta har väl också sett reklamen "bananer är till för apor". Detta talar för sig självt.
Självklart kan sportdrycker vara ett bra alternativ. Då i samband med långa motionslopp som varar längre än 1 timma, tex marathon. Då är det viktigt att ersätta glykogendepåerna snabbt och de salter som förloras via svett. Dock är det inte nödvändigt under träning. Man behöver inte hinka i sig en massa socker för att öka prestationsnivån.
Kan man göra egen sportdryck i de lägen som de faktiskt behövs? Självklart! Blanda 1 liter vatten med 1/2 dl druvsocker, 1 krm koksalt, 1 msk apelsinjuice och 1 msk färskpressad citron. Billigare och godare!
Och så det här med energidrycker...
För ett tag sedan var jag och pratade inför föräldrar på en stor fotbollsklubb i Stockholm. Frågan om energidrycker dök upp. Föräldrarna var oroliga eftersom det dricks mycket red bull bland ungdomarna.
Dessa är värre än sportdryckerna anser jag.
Visst måste jag krypa till korset här och medge att jag druckit både red bull och red bull + vodka i något sammanhang (jodå...) men faktum är att det inte är bra, speciellt inte för barn och ungdomar. Att det är vanligt att det erbjuds i idrottssammanhang har jag riktigt svårt att förstå, trots att det då riktar sig till vuxna.
Energidrycker ger snabb men icke hållbar energi. Innehållet brukar variera men oftast är huvudingredienserna koffein och aminosyran taurin. För barn och ungdomar är det alldeles för hög dos av koffein. Taurininnehållet är dessutom på tok för högt och ett överskott kan påverka kroppen negativt; hjärtat slår snabbare och blodsockret kan sjunka till en för låg nivå som inte är bra för idrottare. Vissa länder har t om förbjudit dessa drycker. Jag rekommenderar inte dessa drycker, varken till fest eller sport!
Imorgon träffas vikgruppen träff 8! Vi ska träna löpteknik med Karin Hedman, det ska verkligen bli kul!
Alexandra x
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar