Jag blir chockad av att läsa sådana dumheter. Han har dragit en enkel slutsats av något som är mer komplicerat i verkligheten.
Enkvist tar upp ett exempel hur en patient minskade i vikt då han slutade dricka 2 liter läsk per dag.... Inte så konstigt då 2 liter läsk innehåller cirka 900 kcal vilket är mer energi än i en måltid. Det är snarare energin än fruktosen i läsken som bidrog till viktminskningen, tror jag. Vidare skriver han att "alla tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande". Vilken oroväckande kommentar!
Vad är fruktos? Fruktos är en enkel sockerart som finns bla i frukt och honung. En del av den fruktos som man äter lagras i levern, men kan också ombildas till fett. Ombildningen till fett sker när lagren i levern blir fyllda. Därför blir fruktos mer fettbildande om man äter för stora mängder. Vad som händer med fruktos beror bla på hur mycket sockerarter man äter och hur högt blodsocker man har.
Låt oss titta på studien som Enkvist hänvisar till.
Man jämförde effekten av glukos och fruktos och såg att fruktos (fruktsocker) skapar mer bukfetma och försämrad insulinkänslighet än glukos (druvsocker). Jag hävdar att det i verkligheten inte är så enkelt.
- Testerna gjordes med ren fruktoslösning och man kan inte dra samma slutsatser som till naturliga fruktoskällor som frukt. Frukt innehåller dessutom oftast både fruktos och glukos, och innehåller även vitaminer, mineraler, fibrer och vatten. Du hittar även antioxidanter i frukt som har starka kopplingar till hälsa och förebyggandet av vissa sjukdomar.
- Personerna fick i sig samma mängd fruktos som om de skulle ätit ca 25 äpplen. Fruktos i stora mängder är inte bra och kan öka risken för diabetes och övervikt. Livsmedelsverkets rekommendationer om ca 3 frukter per dag är långt ifrån den mängd som användes i studien.
- Ett ökat intag av kalorier bidrar till viktökning (detta skedde i båda grupperna) och det kan vara så att övervikten i sig bidrog till en negativ effekt av fruktos.
- Studien gjordes på överviktiga (BMI 25-35) personer som inte tränade regelbundet. Personer som tränade mer än 3,5 timmar/veckan fick inte delta i studien. Det är alltså möjligt att personerna hade en försämrad insulinkänslighet från början.
- Fruktos är mer riskabelt för (vissa) personer som äter stora mängder mat, eftersom glykogenlagrena (kolhydratslager i levern och muskler) är fyllda, och resulterar i att blodfetterna ökar.
Slutsats: Det är 1) mängden fruktos 2) hur kroppen reagerar på sockerarter 3) hur stor måltiden är och 4) hur fysiskt aktiv personen är som är intressant i sammanhanget. Om du tränar regelbundet och äter en väl sammansatt kost och inte för stora portioner så är risken inte stor att du drabbas av försämrad insulinkänslighet och övervikt på grund av frukt(os).
Med andra ord; fruktkorgen kan stå kvar!
Alex
12 äpplen sak det nog vara, inte 25.
SvaraRaderaEtt standardäpple väger cirka 125 gram.
Total fruktosmängd (fri fruktos + hälften av sukrosmängden) i äpple är 7 viktprocent
(källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose).
500 kCal motsvarar därför 500/(1.25*4.8*7) = 12 äpplen av standardstorlek.
Av egen erfarenhet vet jag att man kan minska i vikt genom att låta bli frukten.
Hej Anna,
SvaraRaderaTack för kommentar! Roligt att det engagerar.
Fruktoshalten i äpplen är 5,9 %. Man brukar räkna med att ett äpple väger 100 gram (men kan ju så klart väga mer).
5,9 gram fruktos ger 23,6 kcal (1 gram kolhydrater ger 4 kcal).
I studien fick testpersonerna dricka en fruktosmängd motsvarande 600 kcal (617 ± 24 kcal/d). Se gärna hela studien här: http://www.jci.org/articles/view/37385#B67
600 kcal / 23,6 = 25 st äpplen (eller motsvarande 20 st 125 grams äpplen).
Visst kan frukt bidra till en viktökning men då beror det i de flesta fall på att man äter mer än vad man gör av med. Jag tycker att man hellre ska behålla frukten med all dess nyttigheter och istället röra på sig lite mer, alternativ minska ner på något annat i kosten som läsk, bullar, kakor om det är en viktminskning man vill uppnå. Att äta 3-4 frukter per dag tycker jag är en rimlig mängd både för hälsan och viktens skull.
Ha det bra!
Alexandra
Plantage arbetare som skördar rörsocker äter ofta mycket råa rörsocker plantor och erhåller utmärkt hälsa till skillnad från de som äter raffinerat rörsocker.
SvaraRaderaFrukt och bär innehåller också mycket rent vatten, vitaminer, näringsämnen och fiber. Enligt en professor så var det framför allt fibrerna som "neutraliserade" det naturliga sockrets effekt på blodsockret.
Vi människor har som andra frugivorer och omnivorer förmåga att uppfatta söt smak på våra tungor och uppfattar det som mycket gott, precis i enligthet med naturens vilja.
Tord Lyseving som ätit enbart frukt i 25 år är inte tjock utan smal. När jag själv åt bara frukt under några månaders tid vid ett flertal tillfällen så förlorade jag alltid i vikt.