måndag 25 maj 2009

Trendigt med långlöpning!

I gårdagens SvD fanns intressant läsning om "löparboomen". Intresset för långdistanslöpning har aldrig varit större, och andelen tjejer som springer ökar. På onsdag och torsdag är det Vårruset i Stockholm och på lördag är det Marathon. Stockholm Marathon har i år rekordmånga deltagare!

Är det någon som ska springa?

Här kommer 5 kosttips innan den stora löpardagen!
  • Tanka på kvällen innan! Ät en välbalanserad och näringsrik middag på lördagen, t ex kyckling- eller laxrätt med ris/potatis och färgglada grönsaker.
  • Starta smart! Ät en ordentlig frukost, t ex havregrynsgröt med banan och mjölk och grovt bröd med pålägg eller fil, flingor, bär och grovt bröd med skivat ägg.
  • Fyll på innan loppet! Cirka 1-2 timmar innan loppet kan du ta ett mellanmål, t ex en banan och vatten.
  • Prova aldrig något nytt! Ibland vet man inte hur kroppen reagerar, så undvik att äta energibarer du aldrig tidigare provat eller laga någon ny exotisk maträtt kvällen innan. Det vore ju tråkigt att ställa in pga magproblem!
  • Vatten, vatten, vatten! Se till att vara i positiv vätskebalans, dvs att du har druckit ordentligt med vatten dagen innan och timmarna innan loppet.
  • Under loppet: vatten plus sportdryck eller gel för påfyllnad av energi, bättre vätskeupptag och ersättning av de salter som går förlorat i svett.

Vill du ha information om kolhydratsuppladdning? Du hittar bra tips här. Du kan även läsa mer om Stockholm Marathon här.

Själv ska jag till Köpenhamn i helgen. Jag ska på föreläsning med ingen mindre än Dalai Lama! Det blir ett andligt lopp istället alltså.. Det ska verkligen bli intressant och spännande!

Alexandra x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar