torsdag 13 augusti 2009

Frukt och grönt

Idag rapporterar Svd att vi svenskar är dåliga på att äta frukt och grönsaker, i alla fall sämre än genomsnittet i Europa. Knappt 1 av 10 svenskar följer Livsmedelsverkets rekommendation om att äta 5 portioner frukt och grönt per dag. Grekland tog första platsen och får mig att tänka på "Medelhavskosten" som inte enbart innehåller nyttiga frukter och grönsaker utan även övriga fibrer och goda fetter.

Varför bra med frukt och grönt? De flesta av oss vet det redan..... förutom att de bidrar med nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler som håller oss pigga så visar även studier att risken att få cancer och hjärt-kärlsjukdomar minskar betydligt om man äter mer frukt och grönt.

Vad innebär "5 om dan"? Här kommer ett förslag på dagsdos:

 • 1 banan i filen eller 1 glas (helst) färskpressad apelsinjuice
 • 1 äpple på förmiddagen
 • minst 1 grönsak till lunchmåltiden
 • 1 frukt på eftermiddagen eller lite minimorötter + keso
 • 3 broccolibuketter eller rivna morötter till middagen

Frysta bär, frukter och grönsaker går alldeles utmärkt!

Det här visste du kanske inte om äpple......
Nyttigheterna i äpplet sitter i skalet! Där sitter fytokemikalier som kallas för triterpenoider, som kan motverkar b la cancer. Även flavonoider och fenolsyror sitter i skalet och även dessa har hälsofrämjande egenskaper. Skala alltså inte dina äpplen om du vill dra nytta av äpplets nyttigheter. Om du vill slippa bekämpningsmedel som kan sitta i skalet, köp då kravodlade äpplen (eller tvättar dem ordentligt).

Må väl!
Alexandra x

1 kommentar:

 1. Häftigt visste inte det om äppelskalen, får sluta skala dem nu.... :)
  Inte så svårt att komma upp i grönsaksmängden med andra ord. en fråga; räknas 1 glas grönsaksjuice som 1 portion?
  Frida

  SvaraRadera