tisdag 22 september 2009

Höst och sötningsmedel

Alla verkar tycka att det är trist med hösten.... Varför då? Jag älskar hösten! Härligt krispigt i luften, vackra färger och så en känsla av nystart. Den här bilden togs i helgen i Lil Jansskogen. Har en standardtur som jag brukar powerwalka och riktigt rös när jag såg höstslingan framför mig i söndags och insåg att nu.... är det höst igen.


Idag; en kul dag på jobbet! Var i Uppsala och pratade kolhydrater med eleverna. Det blev heta diskussioner om sötningsmedel och GI. De är riktigt engagerade och jag känner mig lyckligt lottad som fått härliga elever, i år igen!

Vissa tyckte att sötningsmedel (syntetiska) torde vara ok eftersom lite har uppmärksammats vad gäller hälsorisker. Vissa hävdade att det känns fel att äta syntetiskt, och någon påpekade att eftersom syntetiska ämnen som aspartam är förbjudet i Japan borde det ligga en rimlig grund bakom detta förbud som gör att alla borde avstå.

Vad tycker du?

Uppskattningsvis stoppar världens befolkning i sig 15000 ton sötningsmedel per år. Livsmedelsindustrin beräknas köpa aspartam för en miljard dollar per år och tillsätter det i sina produkter för att ge sötma utan kalorier. En engelsk studie (2005) visade att tillväxten hos råttors nervceller hämmades och orsakade störningar i signalfunktionerna. Det orsakades främst då flera tillsatser kombinerades (färgämnen+smaksörstärkare+ aspartam). Finns dessvärre inte så mycket fler studier (vad jag vet) som visar samma sak och de studier som finns är på djur. Men forskare och även politiker intresserar sig alltmer för ämnet.

Marks & Spencers, UK, gallrade för några år sedan ut bland hyllorna och valde att ta bort många produkter som innehöll tveksamma tillsatser. De utvecklade även en serie färdigrätter som är helt utan tillsatser. Livsmedelskedjan ASDA hoppade på trenden och gjorde samma sak och tog bort härdade fetter, smakförstärkare och aspartam från 9000 produkter.

Rekommenderad läsning: Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken" och "Äkta vara".

Imorgon är jag på Balance hela dagen och träffar kunder och sedan ska jag på produktmingel på Oriflame på kvällen... hoppas på lite roliga give-aways...

Alexandra x

2 kommentarer:

 1. Jag tar helt avstånd från sötningsmedel, man vet aldrig. Kanske att skador uppkommer senare i livet? eller kanske det skapar symtom som kommer smygande. jag tar hellre en sockerbit och njuter av det äkta söta ibland. Till vardags har jag inte samma behov av söta produkter.
  Tack för bra inlägg!
  Sara

  SvaraRadera
 2. Hej Alexandra!
  Jag dricker cola light ibland men blir inte mer än 2 ggr i månaden kanske. Annars väljer jag naturliga råvaror. det är väl cocktaileffekten som du skriver om som förmodligen är värst. Det är ju inte bra för naturen heller att få i sig alla dessa tillsatser.
  Mvh,
  Mattias

  SvaraRadera