söndag 27 september 2009

Klimatsmart

Enligt en ny forskningsrapport har köttkonsumtionen i Sverige ökat kraftigt de senaste åren, en dryg 50 % ökning sedan 1990.

Allt fler undviker kolhydrater och äter mycket köttprodukter istället. Detta för att uppnå en viktminskning. Jag träffade en klient senast i fredags som under en lång tid varit mycket restriktiv vad gäller pasta, ris och potatis. Han hade tappat sexlusten, blivit glömsk och oftare förkyld. Men vad gjorde det när han gått ner 10 kg på ett halvår!? Det verkar som att folk tappar sitt sunda förnuft när det gäller bantningsdieter....

Jag förstår inte denna kolhydratsskrämsel! Bröd och pasta som är så gott, och dessutom nyttigt! Så länge du inte frossar och äter för mycket så drar du istället nytta av de vitaminer, mineraler och fibrer som dessa produkter faktiskt innehåller. Att förhålla sig till västvärldens överflöd av mat är en utmaning för många men det rör ALL mat. Om vi samtidigt rör på oss kan vi också äta lite mer av det vi tycker är gott.

Världsproduktionen av kött svarar för cirka 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan. Detta enligt en rapport från FAO (2006). Man kan läsa där att de flesta andra ansträngningar för att motverka klimathotet är bortkastat om vi inte samtidigt ändrar våra matvanor och radikalt skär ned på köttkonsumtionen. Djurhållningen svarar för cirka 40 % av människans utsläpp av metan och 9 % av koldioxidutsläppen. För att producera 1 kg kött går det åt ca 10 gånger så mycket resurser som att producera 1 kg vegetabiliskt protein…
Banta på bekostnad av miljön? Inte (klimat)smart tycker jag. Speciellt inte när det går alldeles utmärkt att hålla vikten och må bra utan att biffa till det.

Jag har skrivit om det här tidigare... men väl värt att upprepas:

Så här äter du klimatsmart!
 • Ät säsongsbetonat och närproducerat.
 • Försök att minimera frukt och grönsaker som transporterats lång sträcka.
 • Ät mer vegetabiliskt protein som bönor, linser, ärtor. Bättre att äta baljväxterna och säden än att låta den gå via djuren!
 • Släng mindre mat
 • Välj hellre kyckling och fläskkött än oxkött. Kyckling är det mest energieffektiva köttet och kräver ca en tredjedel av energiåtgången jämfört med oxkött.
 • Välj sill och strömming i stället för torsk och odlad lax.
 • Ät rött kött max 2 gånger i veckan. I övrigt vegetariskt och klimatsmart kött. Svensk ekologisk rapsolja är toppen!
 • Köp svenskt kött, det påverkar inte klimatet lika mycket. Svenska bönder är duktiga på att minska utsläppen och arbeta mer miljöeffektivit.
Igårkväll var Karin och Johanna hos mig och jag bjöd på 3-rätters. En superlyckad kväll och om jag får säga det själv så blev maten mycket god :-). Speciellt förrätten. Hittade superfina kantareller på Sabis Fältöversten som jag stekte med rödlök och bladpersilja. Jag serverade dem på aubergineskivor som var panerade och stekta i lite kokosfett. Rekommenderas!

Trevlig söndag!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Låter gott! Älskar aubergine o brukar ha tzatziki till det som förrätt.
  M

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Ett tips för att få era vänner mer intresserade av vegetarisk mat är att anordna vegetariska middagsbjudningar, där middagsgästerna var och en bjuder på en vegetarisk middag och delar med sig av receptet. Jag äter själv endast kött på helgen och försöker då äta bra/ekologiskt kött, man behöver inte sluta helt.

  SvaraRadera