Ni som är finkänsliga, titta bort nu... ;)
Han är för söt! Vi är inne i en riktig smoothie period just nu och standardfrukost är just det + något annat. Jag (han!) brukar dessutom göra lite extra så tar jag med mig på termos och äter som mellanmål - ett bra tips för att underhålla blodsockerbalansen! Dessutom, mycket bra alternativ till den där bullen många kör med.....
Grundrecept på smoothie (1 pers):
2-3 dl fil/yoghurt naturell (jag gillar Verum, Cultura eller A-fil)
2 dl mjölk
1 banan
2 dl frusna bär (jordgubbar, hallon, blåbär.....) eller mango
1 msk krossade linfrön
Mixa med stavmixer!
Vill du "spetsa till" din smoothie - välj något/några av följande:
- 1 tsk linfröolja (innehåller omega-3 som är bra för hud, hår, hjärtat, immunförsvar etc)
- 1 msk vetegroddar (bra fettkvalité, Demi Moore sägs använda detta för att hålla sig ung...)
- 1 msk nässelpulver (utrensande effekt, järnrikt)
- 1 msk nyponpulver (sägs kunna lindra ledvärk, C-vitamin rik)
- 1-2 msk havre (fibertillskott bra för bla magen)
- 1-2 råa ägg (gör smoothien mer matig och proteinrik)
- 1 skopa proteinpulver (proteinrikt om man inte gillar ägg)
Jag brukar äta min smoothie på morgonen med en eller två knäckemackor. Pålägg brukar vara bregott, ost och paprika eller skivad avokado och/eller kokt ägg.
Nu ska jag käka lunch med Karin på Blueberry. Älskar deras wraps!
Alexandra x
Inte konstigt du gillar frukost då! ;-)
SvaraRaderabra tips på extra ingredienser, ska prova nyponpulver, bra med cvitamin nu i förkylningstider....
En fråga, jag provade nässelpulver nån gång men fick magbesvär... vet du vad det beror på?
/kristina
Är psylliumfrön bättre än linfrön?
SvaraRaderaOch vad är bra med psylliumfrön? (vad har de för egenskaper, effekter?)
Ps. mejlade dig för någon vecka sedan med några frågor men har inte fått något svar?
Trevlig helg!
Hej!
SvaraRaderaBeror på vad för typ av magproblem. Nässelpulver innehåller järn och man kan bli lite förstoppad av det. Prova att ta en mindre dos.
Psylliumfrön har bra fiberinnehåll och de ökar mättnadskänslan - de sväller i magen pga gelbildande fiber. Vad gäller ditt email så brukar jag ha en full inbox och har haft mycket jobb på sistone - jag lovar att jag svarar dig inom kort!
Alexandra
Hej Alexandra!
SvaraRaderaTack för bra blogg. Har fått massor bra tips.
Jag brukar också fjäska för min tjej.... ni är ju värda det :-) men jag håller i middagarna istället, frukosten har ingen av oss tid tyvärr. En fråga som jag undrat ett tag, vad är bäst att steka i? Min tjej tycker att jag gör fel som steker i olivolja men jag hävdar att det är bättre fettkvalitet än smör.. vad tycker DU?
Mathias
Hej Mathias!
SvaraRaderaKul att du gillar bloggen!
Om du steker i höga temperaturer så ska du steka i smör eller kokosfett (finns bra kvalite att köpa på hälsokosten). Olivolja och rapsolja har precis som du säger bättre fettkvalite men de är något känsliga för höga temperaturer (tål mellan 199-160 graders upphettning). Avokadoolja tål något högre upphettning och har dessutom en god smak.
Alltså; ni har båda rätt!
Lycka till och fortsätt imponera på tjejen! ;)
/Alexandra
Mathias jag skrev fel; jag menar förstås mellan 100 -160 grader...
SvaraRadera/Alexandra