fredag 11 december 2009

Vitamin D & sista Viktgruppen

När man googlar "Vitamin D" får man nästan 8 miljoner träffar... Det är ett vitamin i ropet, minst sagt. Forskare lyfter alltmer fram betydelsen av D-vitamin för hälsan, särskilt i vårt solfattiga land där D-vitaminbrist kan vara vanligt förekommande.

Ett tillräckligt intag av D-vitamin har flera hälsofrämjande egenskaper, bla inom områdena cancer, mental hälsa, benskörhet och hjärt-och kärlhälsa. Nu visar en ny studie att tillskott av 4000 ie av D-vitamin under graviditeten gav en mindre risk för komplikationer som för tidig födsel och infektioner.

Inför föredraget i onsdags gjorde jag en djupdykning bland fakta inom hjärnhälsa och hittade flera studier som visade en positiv korrelation mellan vitamin D och mental hälsa. En studie från förra året visade bla att överviktiga personer med låga nivåer av D-vitamin hade högre förekomst av depression. Ska bli intressant att följa hur rekommendationerna kommer att utformas. Än så länge håller jag mig till Supervitalis multivitmin och en allsidig kost men kanske det vore en idé att ta D-vitamin under vinterhalvåret?


Igår kväll var det sista mötet med Viktgruppen. Slutresultat: 38 kg viktminskning. Motsvarar nästan 3 kg per person på 10 veckor. Vi är mycket nöjda! Av deras utvärdering att döma så verkar även gruppen nöjda med sina och våra insatser. Vi fick tom champagne och saffran & chilité av dem! Det var verkligen en överraskning och vem gillar inte champagne!? Vi har återträff 21 januari. De ska i dagarna skriva upp individuella målsättningar (resultatmål och processmål) inför den träffen så det ska bli spännande att se hur det går! Bra, tror jag...

Ikväll har vi julfest på Balance, ska bli riktigt kul! Och imorgon, julbord hemma hos mig -vi har knytis och inget ska vara färdigköpt utan allt ska lagas från scratch. Återkommer med rapport givetvis!

Trevlig helg, Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar