tisdag 1 december 2009

Julmat

I söndags var jag på Djurgårdsbrunn och åt julmat med mams & paps. Tycker egentligen att julmat är lite överskattat men det här var verkligen super gott! Riktigt mysigt med fin utsikt över djurgårdsbrunnskanalen.

Maten var dessutom väldigt fräsch och det fanns flera nyttiga alternativ att välja på. Som tex makrillcheesecake, grillade tomater och gröna bönor med rostade pinjenötter, havssalt och olivolja. Brödet var himmelskt gott, färskt från Dalarö bageri.

Så här års får jag mycket frågor om just julmaten.... Hur onyttig är den egentligen? Under juldagarna ska man kompromisslöst njuta av maten tycker jag! Man ska välja det man tycker är gott helt enkelt och inte ha något dåligt samvete för det. Precis som en tjej i Viktgruppen påpekade "det är inte tiden mellan jul & nyår som gör skillnad utan tiden mellan nyår & jul!"

Men för vissa personer som är utbjudna på julbord var och varannan dag i december, kanske det är värt att få lite tips och riktlinjer.

Bra Julmat

Lax och andra feta fiskar som sill och strömming innehåller goda fetter, proteiner och vitaminer. Där hittar du även nyttiga omega-3 fetter. Den nyttigaste sillen är den med spad, alltså med klar inläggning. Inlagd sill innehåller lite socker och olja men totalt sett är den är ett bra val.

Kalkon, lutfisk, ägg, fårfiol och skinka innehåller proteinkällor som mättar bra. Ta gärna senap till skinkan.

Välj gärna kokt potatis eftersom den är en bra kolhydratskälla och innehåller dessutom nyttiga näringsämnen.

Brysselkål, rödkål, grönkål, brunkål är också bra val. De kan vara något sockrade men det är inget vidare bekymmer med tanke på dess nyttiga antioxidantinnehåll. Även rödbetssallad utan majonnäs är klart godkänt.

När det gäller bröd; välj ett med hela korn, frön eller kärnor. Ost på brödet är naturligtvis ok men håll dig till 1 skiva per brödskiva.

Sämre Julmat: Hit hör de rätterna som är ok att välja på julafton men som inte är de bästa valen på veckans alla julbord.

Köttbullar, prinskorvar, julkorv och paté; dessa är oftast väldigt kaloririka så ät dig inte mätt på dem utan ät med måtta (1-2 av varje är ok).

Hovmästarsås och gravlaxsås innehåller olja och är rimligt att äta i mindre mängder men tar du stora slevar blir det lätt för kaloririkt. Cumberlandsås innehåller mycket socker, så i stora mängder är den också ett sämre val.

Jansons frestelse har ofta högt energiinnehåll (grädde och smör) så ät sparsamt. Välj hellre kokt potatis.

Godis? Färdig kola, knäck och ischoklad är inte så bra i stora mängder. Ris á la Malta innehåller både socker och grädde men är ett bättre val än godis. Ta några få bitar och njut, men välj istället goda clementiner och apelsiner.

Slutligen, se upp för de söta dryckerna – julmust, glögg, saft etc.

Julbordet erbjuder en enorm variation vilket är positivt, men för en del är det mängden som problemet. Man kanske väljer bra mat men äter för mycket helt enkelt. Ta till dig mindre mängd mat vid varje runda. Fyll ut med grönsaker!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar