måndag 8 mars 2010

Pangasiusfilé? Nej tack...

Jag inledde förra helgen med påståendet att nyttig mat inte behöver vara dyr. Det är sant. Däremot, billigast är inte alltid bäst. För några veckor sedan stötte jag på djupfryst Pangasiusfilé på Vivo. "-Oj vad billigt" tänkte jag och "-Oj vilka fina filéer". Och fisken hamnade i varukorgen. Då jag kom hem började jag googla efter recept men fastnade framför helt andra typer av artiklar... och oj vad jag kände mig lurad.

Helsingborgs Bladet skriver i november förra året: Ät inte Pangasius fisk! I flera andra utländska tidningar hittar jag samma uppmaning.

Pangasiusfisken odlas i Mekongfloden i Vietnam - världens mest förorenade vattendrag. Längs floden finns det 203 industriområden som släpper ut sina gifter i vattnet. Halter av arsenik och andra tungmetaller har påträffats i riklig mängd just i Mekongfloden.

Vidare; Pangasius fisken matas med mat från Peru och får hormoner från Kina och fraktas lång väg från Vietnam till oss hungriga (snåla) svenskar. Alltså, från flera synvinklar, inte den mest klimatvänligaste fisken. Det sägs att fisken får hormoner som kommer från gravida kvinnors urin vilket gör att den växer och producerar ägg snabbare. Hur någon kläckte urin-idén kan man verkligen fråga sig likaså huruvida det är sant eller ej men jag började känna avsmak för (och sympati med...) fisken långt innan jag kom till urininformationen.

Ja... inte trevliga nyheter. Ibland är skrämseltrummorna väl höga och det är ju givetvis upp till var och en, men personligen säger jag nej tack till Pangasius.

Alexandra

10 kommentarer:

 1. Tack!
  Denna typ av info är vad man vill få innan man går och handlar... jag fortsätter med Norsk lax. Är den bättre?
  /Pei-Teh

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Norsk lax; mycket bättre!
  Alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en vän som är fiskare. Han svär och spottar över norska laxodligar. Även de matas enligt honom med massa skit + att de får en typ av kvalster som sliter upp skinnet på dem.

   Radera
 3. Usch, såna har vi flera förpackningar av i frysen! Man måste ju snart vara vetenskapsman för att kunna handla vettig mat i butikerna om det fortsätter så här. Finns det ingen förteckning någonstans på vanliga basvaror som är bra köp?

  SvaraRadera
 4. Jag förstår känslan... I stockholm har jag hittat jätte fina frysta (och inte så dyra) torskryggsfiléer. Även fryst rödspätta är ju gott o nyttigt. Har du provat fryst falafel? Jätte gott att värma upp i ugnen och äta med potatisklyftor, sallad och yoghurtsås.
  Bra förslag med lista över basvaror - ska lägga upp en sådan längre fram! Annars finns det bra kostböcker i bokhandeln - bla Fredrik Paulun brukar köra med listor i hans böcker.
  Alexandra

  SvaraRadera
 5. Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com / nosaugotemple@net-c.com

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 6. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt att jag har äktenskap i sex år nu med ingen barn som läkaren sa att jag har ett lågt antal spermier så min fru ber om skilsmässa, hon var sjuk och trött på att ha varit med mig jag försökte allt mitt bästa men ingenting fungerade jag trodde att jag inte skulle träffa henne igen förrän jag träffade en gammal vän av mig som berättade om en trollkarl som heter Dr. Igbinovia, hon gav mig hans e-postadress och mobilnummer. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig att min fru skulle återvända till mig inom tre dagar om jag bara var redo att betala de skatter som jag samarbetar med honom i bara en dag och han förberedde ett älskande och medicin för mig och den sista Han sa till mig att min fru kommer tillbaka. väldigt lustigt på morgonen kom min fru gråtande och bad om förlåtelse och sa att det var djävulernas arbete, så jag är fortfarande förvånad över detta mirakel, jag kunde inte föreställa mig det, men så snart jag var färdig med att skriva, två månader senare fru blev gravid det var som ett mirakel så håll inte din skam han gjorde det för mig och jag tror att han också kan göra det åt dig. Om du behöver hans hjälp kan du kontakta hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com WhatsApp eller Viber eller ringa honom nu: +2349071864129 Dr.Igbinovia behandlar också: Infertilitet, HIV / AIDS, HERPES 1/2, CANCER, Hepatit B, Om du vill bli gravid

  SvaraRadera
 7. Ät min stjärt vad sjuka kommentarer det var här.

  SvaraRadera
 8. Är du i stort behov av kärleksbesvärjelser för att få tillbaka din före detta älskare eller återförena ditt äktenskap? kontakta DR ISIKOLO för snabb 48 timmars lösning. Jag heter Melena Marius och jag hade problem med min man för ett år och ett halvår sedan, vilket ledde oss ifrån varandra. När han gjorde slut med mig var jag förvirrad och visste inte vad jag skulle göra för att få tillbaka honom, jag kände mig så tom inombords. Tills jag stötte på DR ISIKOLO på internet om hur han har hjälpt så många människor att lösa olika problem. Jag mailade honom och jag berättade för honom om mitt problem och jag gjorde vad han bad mig göra för att han skulle hjälpa mig, för att kortfattat göra den långa historien kort. Innan jag visste ordet av, på mindre än 48 timmar, ringde min man mig och han kom tillbaka till mig och berättade att han var ledsen över vad som pågick mellan oss båda. Slutligen skriver jag detta vittnesbörd för att framföra mitt tack och djupa tack till dig DR ISIKOLO för att du har hållit dina ord och dina löften genom att föra honom tillbaka till mig på bara 48 timmar av din kraftfulla trollformel, och för att du använde dina begåvade och stora krafter för att ta honom tillbaka. Om du behöver hans hjälp kan du mejla honom på: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också Whatsappa honom på +2348133261196.

  SvaraRadera