söndag 21 mars 2010

Sockerskatt?

På tal om kolhydrater så skrev Samuel Strandberg (fp) en insändare i DN igår där han ger förslag på införd sockerskatt. Han skriver "Svenskarna konsumerar i medeltal cirka 45 kilo socker per år och person. Av detta är 35 kilo "dolt" socker som ingår i olika livsmedel utan att vi tänker på det".

Strandberg tycker att sockerrika produkter ska förses med varningstexter och föreslår en skylt vid plockgodis som lyder: "Överkonsumtion av socker är skadlig för din hälsa" och text på en 100 grams chokladkaka "innehåller 50 gram socker".

Fetma och diabetes kostar samhället miljarder varje år och trots att socker inte bär hela skulden så är det absolut en del av problemet.

Är beskattning rätt väg att gå?

Enligt en artikel i DN från 2008 är konsumenterna ganska okänsliga för höjda priser och det krävs kraftiga styrinstrument eller långvarig information för att ändra våra matvanor. I några delstater i USA gjorde man en skattehöjning på läsk och snabbmat men utan effekt på konsumtionen.

Obama uttalade sig nyligen (till läsktillverkarnas stora förtret!) om att beskattning av läsk kan vara en möjlig lösning på problemet med övervikt bland barn och ungdomar. Island införde förra året sockerskatt och i Finland har regeringen infört en punktskatt på godis och läsk vid två tillfällen under året, vilket ger 100 miljoner euro per år till den statskassan. Hur det påverkat konsumtionen är ännu för tidigt att säga.

Tydligt är dock; vi måste hitta ett verktyg som motverkar övervikt och dess följdsjukdomar! Personligen så håller jag med Obama och Strandberg - jag tror faktiskt att en beskattning på socker kan vara ett alternativ, likaså slopad moms på grönsaker och frukt, samt långsiktiga informationsinsatser, på skolor och företag. Men risken är väl att den här typen av åtgärd upplevs som en aning fyrkantigt.... Det är lätt att man statligt väljer att se över skatter, moms och hälsouppmaningar men frågan är ju också; hur triggar vi igång glädjen och nyfikenhet till bra råvaror!? Vi äter på känsla och det är folks känslor vi måste komma åt och då inte bara genom skrämsel. Kanske humor? Tänk om Felix Herngren skulle ta sig an det här och skapa en lika rolig hälsoserie som Solsidan!?

Alexandra

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig. Slopad/sänkt moms på frukt och grönt är en fantastiskt bra idé så varför inte införa skatt på socker istället så får staten ändå in sina pengar.

    Att bara införa skatt på socker är jag dock rädd inte kommer ge så bra resultat. Risken är stor att det billigaste godiset, som antagligen innehåller de sämsta ingredienserna både miljömässigt och etiskt (ex kakao producerad av barnslavar) får ett uppsving och produkterna som producerats bra och därför kostar mer (ex rättvisemärkt choklad) säljer mindre.

    Hur som helst så tycker jag verkligen att det borde vara självklart att naturliga och nyttiga produkter som frukt borde vara billigare än industriprocessat ohälsosamt godis, och så är det ju tyvärr inte idag.

    SvaraRadera