onsdag 5 augusti 2009

Tillbaka från semestern!

Nu är semestern slut! Dags att börja jobba, blogga och gå upp tidigt på morgonen. De första två känns riktigt riktigt bra men tidiga morgnar är mindre lockande... Något annat som blivit lidande på semestern har varit träningen och det ska bli underbart att ta på löpskorna idag på lunchen!

Jag har haft lite kontakt med en del klienter under sommaren och många har beklagat sig över hur svårt det är att upprätthålla de goda rutinerna... Semestern innebär oftast kombinationen "mycket & onyttig mat" vilket kan sätta sina spår på både vikt och energinivåer. Dessutom kanske man inte rör på sig lika mycket. MEN, kroppen är förlåtande och nu är det nya tag som gäller! Hur? Det är den gamla skoreklamen som fortfarande gäller: Just Do it!! :-)

Lite tips....
  • Få den första träningsdagen avklarad! Visst, det känns lite tungt kanske men du mår mycket bättre efteråt! Powerwalk, löpning, styreträning, simning - välj det du tycker är roligast.
  • Använd kalendern! Boka in dina träningsdagar och respektera tiden - enbart förkylning är en giltig avbokning.
  • Sätt upp rimliga målsättningar vad gäller onyttigheter! 1 max 2 dagar i veckan tycker jag är en bra regel. Resten av dagarna unnar du dig själv att må och leva härligt hälsosamt!
  • Bra frukost och 2-3 mellanmål! Kom in i bra rutiner så att blodsockret kommer i balans.
  • Gör veckoplaneringar! Skriv upp vad du ska äta till frukost, lunch, middag och mellanmål. Om du har ingredienserna hemma är det lättare att hålla dig till planen. Imorgon kommer jag att lägga upp min egen veckoplanering - det är bara att copy & paste.

Häromdagen kunde man läsa i bla SvD att ekomaten inte är ett nyttigare alternativ. Månaden innan kunde man också läsa i SvD att konsumtionen av ekomaten fortsätter att öka trots lågkonjunkturen. Försäljningen ökade med 35 procent jämfört med förra året (The Nielsen Company).

Forskarna som nu fastställt att ekomaten inte är nyttigare hade analyserat 55 forskningsrapporter (1958-2008) och gjorde bedömningen att ekomaten inte har högre näringsvärden än mat som är konventionellt odlad. Låt oss först titta på vad ekomat är...

Vad innebär ekologisk mat? I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat (Livsmedelsverket).

Alltså; det är inte enbart en diskussion om näringsinnehållet då man hävdar att ekomat är bra för hälsan. Det är även djurhantering och mängden kemikalier och tillsatser som är intressant. Ekomat minskar riskerna för att dessa kemiska gifter hamnar i miljön eller i maten.

Dessutom finns det vissa undersökningar som har visat på högre halter av vissa vitaminer och antioxidanter i ekologiskt odlad mat. Den EU-sponsrade undersökningen "Quality low input food project" slog fast att ekologiskt odlade grönsaker, frukter och sädesslag innehåller upp till 40 % mer antioxidanter. Det finns även rapporter om att ekomat innehåller 50 % högre halt av beta-karoten. I Norge har forskare dessutom slagit fast att ekomat innehåller mindre mögelgiftproducerande mögelsvampar som kan framkalla diarré och kräkningar samt sänka immunförsvaret.

BBC News skrev för några år sedan om den 10-åriga amerikanska studien som visade att ekologiska tomater innehåller mer än 50 % mer flavonoider än konventionellt odlade tomater. BBC uppmanade till att ekologiska tomater främjar hjärthälsan eftersom flavonoider kan sänka högt blodtryck och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Visst behöver man inte välja ekomat i alla lägen och det är naturligtvis mycket bättre att välja konventionellt odlade grönsaker & frukter än inga alls. Men utan tvivel gynnar den ekologiska maten direkt eller på sikt vår hälsa på flera sätt! I Halmstad var det fantastiskt att njuta av ekomaten direkt från trädgården.... egna odlade bär, kryddor och grönsaker är underbart, det saknar jag verkligen från min semester!

Ha en bra dag!
Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar