fredag 22 april 2011

Fiberdebatten - rent mjöl i påsen?

Fibrerna är i blåsväder. Svd har i veckan publicerat artiklar med rubrikerna "Tillsatta fibrer saknar hälsoeffekt", "Tillsatta fibrer ger orolig mage". Och så dagens artikel "Hälsoreklam för fibrer kan förbjudas".

Jag tänker; det är bra att fibrerna blir granskade. Men jag tänker också på de som tänker något helt annat; "Jag trodde att det var vitt bröd utan fibrer som man skulle få ont i magen av, inte bröd med fibrer. Hur ska dom ha det!?"

Så, vad har hänt i fiberdebatten?
Myndigheterna
vill att svenskarna ska äta mycket fibrer.
Livsmedelsindustrin vill jätte gärna hänga med. Men ser även sin chans att tjäna pengar på det här.
Livsmedelsindustrin hittar genvägar och fyller produkter med konstgjort fibrer. Just för att ge den hälsoeffekt som myndigheterna efterlyser. Den gyllene fiberstämpeln.
Alla glada och nöjda. Eller?
Ledande forskare menar nu på att många människors magproblem hänger ihop med att vi får i oss för mycket av dessa konstgjorda fibrer.
EU ställer kravet att för att en produkt ska få märkas med "kostfiber" så måste de leva upp till EUs krav på bevisad hälsoeffekt.

En generalisering jag vet... Det finns ju även flera seriösa livsmedelsföretag med "rent mjöl i sin påse" och som värnar om klimat och fina råvaror; tex Saltå kvarn och Risenta.

Vill du veta vilka fibrer som har fått klartecken vad gäller bevisad hälsoeffekt och de som inte har fått det, läs SvDs artikel.

Min kommentar; det är fortfarande "rätt" att äta fibrer. Det äkta är också det bästa, alltid! Oavsett om det gäller fetter, smakämnen eller fibrer. Fibrer som finns naturligt i frukt, bär, grönsaker, baljväxter, nötter, frön är hälsosamt. När det gäller fibrer och magen så reagerar vi olika. Våra anlag för att hantera fibrer är olika så man får helt enkelt lära känna sin egen mage och se hur mycket och vad man tål. Lyssna på kroppen..

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Hej Alexandra!

  Jag märker direkt av de här konstgjorda fibrerna, de stämmer inte alls överens med min mage... Däremot så funkar en viss mängd av naturliga fibrer. Håller med det du säger att det här förmodligen förvirrar många och man kan bara hoppas att folk förstår att det oftast rör kli-delen som tillsätts i fiberberikningar (så är det för mig) och/eller konstgjorda fibrer - dessa brukar "riva upp" snarare än vara bra - åtminstone för dom som har känslig mage.

  Mvh, Anna

  SvaraRadera
 2. Besök gärna en ny blogg som öppnat och som tar upp hur skadligt spannmålet egentligen är.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera