torsdag 14 april 2011

Matkemi

Idag höll jag föredrag på SEB Rissne och pratade om något jag kallar för "Matkemi".
I våra relationer handlar det ofta om personkemi och på samma sätt pratar jag om matkemi! Viss mat stämmer inte överens med din kropp, det bara är så. Det behöver inte betyda att du ska ge upp den här typen av mat men inte låta den dominera.
Bra matkemi är mat som tillför kroppen mer än bara bränsle. Den ger inte bara energi utan innehåller även en massa nyttigheter som främjar hälsa och välmående. Den kan vara lite komplicerad och du vet kanske inte alltid vad du ska göra med den, men om du har tålamod kan den ge dig ett välmående liv.
Dålig matkemi är mat som inte tillför kroppen så mycket mer än bränsle. Det är ok att äta den, du dör inte av den men den kommer inte att berika ditt liv på ett långsiktigt sätt. Korta förbindelser med dålig matkemi kan dock fungera och till och med vara nödvändigt ibland.
Idag matas vi med statistik och skräckexempel på hur kosten påverkar oss. Det är många som förknippar det önskvärda hälsolivet med ångest eftersom steget känns så otroligt långt ifrån den livsstil man har i dagsläget. Visst är det viktigt att äta rätt mat MEN man behöver inte vara fanatisk. Det gäller att ha ett sunt förhållningssätt till både det sunda och osunda. Att hitta den där (personliga!) balansen mellan bra och dålig matkemi, det var syftet med föredraget idag!

Antioxidanter är bra matkemi. Tex frukt, bär, grönsaker, grönt té.

Dålig fettkvalité är dålig matkemi. Dålig fettkvalité finns tex i snabbmat, chips, pommes och ostbågar.


På väg hem från jobbet smet jag inom Fabrique på Nybrogatan 6 och köpte ett rågsurdegsbröd. Det är BRA matkemi.


Imorgon bitti -föreläsning på Adidas om kost & träning!

2 kommentarer:

 1. Matkemi är verkligen hyper-intressant. Har du skrivit något om socker och tomma kalorier förut? Det fokuseras mycket på fett speciellt idag när det finns studier som visar att mättat fett kanske inte är så farligt som man tidigare trott.

  Idag består många skolbarns lunch av en energidryck som t ex Red Bull och en påse bilar.
  Känns som detta också borde tas upp på bred front.

  Mvh Oliver

  SvaraRadera
 2. Håller med dig! Jag har tagit upp socker i vissa inlägg men ska lägga det på minnet, kanske ett lite längre inlägg om just detta längre fram.
  Alexandra

  SvaraRadera