torsdag 26 maj 2011

Redovisning, "dieter"

Igår var jag i Uppsala och lyssnade på elevernas mycket intressanta gruppredovisningar!

Grupp 1: Viktminskningsdieter
Gruppen pratade kring dieter generellt samt gjorde en djupdykning i "LCHF" och "GI-metoden".

"Vårt gemensamma ställningstagande är att kosthållning är otroligt individuellt. Det som fungerar för oss kanske inte fungerar för någon annan, men det betyder inte att det är fel. För att hitta kosthållningen som passar just dig får man prova sig fram, experimentera och verkligen känna efter. Hur mår jag? Hur reagerar kroppen? Hur är min ork? Konsensus har ännu inte uppnåtts inom forskningen gällande sammansättning av kost. vi är även överens om att det inte finns några genvägar eller snabba dieter för att uppnå en hälsosam och långsiktig vikt. det handlar om en sund balans mellan kost och motion där den sammantagna livsstilen spelar störst roll".

Grupp 2: Ekologisk kosthållning
Den här gruppen undersökte om ekologisk mat är bättre än vanlig. Ekologiska mat = mat gjord på råvaror som räknas som ekologiska, dvs att de kommer från ekologiska odlingar där bekämpningsmedel, GMO (genmanipulering) och konstgödsel ej används. Den vanligaste märkningen för ekologisk mat i Sverige är KRAV, som är en ekonomisk förening. Den syftar till att uppfödningen av djur och odlingen av grödor sker så naturligt som möjligt.

Exempel på fördelar med ekologisk mat: hänsyn till hälsa, natur och miljö, mindre konstgjorda gifter, lägre nitrithalt, ingen GMO, mörare kött, bättre smak.
Exempel på nackdelar med ekologisk mat: miljöovänligt, mindre protein, dyrare, risken för ohyra och mögelgifter.

"Vår slutsats blir att det i de flesta fall inte behöver vara bättre att köpa ekologiska livsmedel. Vad som däremot bör köpas ekologiskt är kött och de grönsaker som vi tidigare nämnt är hårt besprutade (=chili, bananer, druvor, paprika, äpplen, päron, apelsiner, passionsfrukt, tomat) och därför ofta innehåller rester av kemikalier."

Grupp 3: Grönsaks/Juice Fasta
Vid fasta utesluter man fast föda och intar enbart olika drycker under 1-10 dygn eller fler.
Gruppen gjorde sin presentation genom ett rollspel.

Klient möter Terapeut som förespråkar Fasta: "-Fördelararna med fasta är att lagrade toxiner (gifter) drivs ur kroppen, överflödigt kroppsfett förbränns och kroppen får en naturlig möjlighet till vila. Näringsupptag förbättras, cellproduktion stimuleras och man får ett starkare immunförsvar".
Klient möter läkare efter hälsoproblem under fastan: "-Nackdelarna med fasta är att blodtryck och puls sänks, det kan orsaka låg ämnesomsättning på sikt och man blir trött och man kan få en störd tarmfunktion. Det finns dessutom väligt få vetenskapliga belägg för fasta."


"Vårt ställningstagande är: visst klarar vi oss utan fast föda länge, annars hade inte arten överlevt vid ojämn tillgång på mat och vid sjukdom. men hur sunt är det för en fullt frisk person att fasta och till vilken nytta? Vi tycker att man ska undvika att fasta om syftet är för att rena kroppen eller om man vill förlora vikt. Vi anser att kroppen rensas på toxiner vid en näringstät och varierad kost. Men vill du prova hur det känns, tycker vi att det bara är att prova. Så länge du känner till risker, biverkningar och symptom som kan uppstå."


Grupp 4: Raw Food
Raw food är mat som äts oupphettad för att bibehålla matens alla näringsämnen och smaker. Frukt, grönsaker, groddar, örter, nötter och frön är grunden i dieten.



Fördelar: mer energi, bättre magfunktion, fin hy, bättre immunförsvar. Nackdelar: krävs stor medvetenhet, kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd kalorier, proteinbrist och järnbrist och äen ökad risk för brist på kalcium och vitamin B12.

De hade även bakat riktigt goda cashewbollar! Recept: 2 dl cashewnötter, 1,5 dl russin, 1,5 dl dadlar, 1 dl riven kokos. Tillagning: blötlägg cashewnötterna i en skål, russin och dadlar i en annan skål, i 8 timmar. Mixa hälften av cashewnötterna och dadlarna till en tjock kräm. Hacka återstående cashewnötter och blanda i krämen tillsammans med russin. forma till bollar och rulla i kokos. Går bra att frysa.

Grupp 5: Stenålderskosten


Att äta enligt stenålderskosten innebär att man äter så som man gjorde under tiden som människan levde som jägare och samlare. Syftet med denna kost bygger på att man anser att människan inte har förändrats rent biologiskt sedan stenålderstiden, utan att det är kosten som har förändrats. Stenålderskosten grundar sig på magert kött, fisk, grönsaker, frukt, rotfrukter och nötter.

Fördelar: viktnedgång, ökad energinivå, normalisering av tarmfunktion, kolesterol och blodvärden förbättras. Eftersom kosten är mättande och motverkar brist på flera vitaminer och mineraler som många svenskar får för lite av så är den betydande för hälsan. Dieten förebygger sjukdomar. "Vårt ställningstagande är att vi kan varmt rekommendera denna kost!"

Tack HU6 för en riktigt intressant dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar