tisdag 21 april 2009

Pang på rödbetan

Älskar rödbetor!
Denna röda rotfrukt odlades runt Medelhavet redan 500 år före vår tidsräkning. Den kom till Norden på 1600-talet och användes som kaffesubstitut under sämre tider... Rödbetan är ett mycket bra miljöval eftersom svenska ekologiska finns att tillgå under hela året!

Antioxidanterna sitter ju i färgen och den röda färgen i just rödbetan kommer från betacyanin som bla skyddar mot vissa cancerformer. Rödbetan innehåller även järn, kalium, folacin och mangan. Du kanske har upptäckt att den kan färga urinen rosa... ingen panik! - helt ofarligt.

Vad göra med betan? Skala och riv rödbetorna till råkost med rivna morötter och hackat äpple. Kokt skalad rödbeta skuren i klyftor med lime & olivoljedressing och chevre – mycket gott som förrätt eller till fisk!

Här kommer ett recept på borsjtj (rysk rödbetssoppa)!

Ingredienser:
500 g råa rödbetor, 2 gula lökar, 2 morötter, 100 g vitkål, 1 msk vinäger, 1 ½ liter vatten, ca 2 msk Bio Foods Lantbuljong, Lagerblad, salt & peppar, creme fraiche.

Gör så här: 1) Skala rödbetor, lök och morötter. 2) Skär alla grönsaker, utom 1 rödbeta, i fina strimlor eller riv på rivjärnet. 3) Fräs grönsakerna i ½ msk smör i några minuter. 4) Tillsätt vatten, buljong, lagerblad, salt & peppar. 5) Koka under lock på svag värme i 20-30 minuter. 6) Riv sista rödbetan på rivjärnet och tillsätt till soppan precis innan servering (ger den röda färgen). Tillsätt lite vinäger. 7) Servera med en klick crème fraiche vid servering.

Bon appetite!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar