tisdag 17 november 2009

Vikt & Hälsa - eleverna har ordet!

Idag var jag i Uppsala och undervisade igen på KY. Som alltid, mycket kul! Eleverna är så mysiga; engagerade och frågvisa. Idag pratade vi om övervikt och diabetes.

På slutet fick de göra ett grupparbete. De skulle komma fram till "den perfekta dieten" - för viktminskning och hälsa, med tanke på dagens tema. Syftet var att skapa debatt i gruppen och därefter strukturera upp tankar och idéer till en konkret diet som var lätt att följa och förstå.

De fick mindre än 30 minuter på sig och därefter redovisning inför klassen! Vi fick många goda skratt men jag var oerhört stolt - de var både kreativa och sunda i sina tankar.


Grupp 1: DID-dieten - we made it easy!

DID står för Den Individanpassade Dieten. Kosten innehåller mycket grönsaker och naturliga fettkällor. Minskat intag av processad mat. De utgår från en motion- och kosttabell där tanken är att man ska välja matmängd och typ av mat enligt sin motionsnivå.

Grupp 2: Tornado-dieten

(fyi; de ritade en tornado på tavlan :-))
Energi- och kolhydratsmängd minskar successivt under dagen, där kvällsmåltiden är mindre än lunch. Lagom balans mellan "pain & pleasure" var deras motto och menade på att alla har verktygen inom sig - de förmedlar kunskaperna.

Måltidsförslag enligt Tornadodieten:
Frukost: Yoghurt, hemmagjord müsli, ägg och frukt och färskpressad apelsinjuice.
Mellanmål: Frukt- och bärsallad med nötter
Lunch: Lax med quinoa, grönsaker och kronärtskocka.
Mellanmål: grovt knäckebröd med skinka, ost och ruccolasallad
Middag: Kallops (oxkött) med rödbetor, grönsaker och några få potatisar.

Grupp 3: Regnbågsdieten
(de skrev titeln med olika färgpennor, sött!)
Denna grupp fokuserade på procent: 30 % fett, 30 % protein och 40 % kolhydrater. Fokus på färger i maten; man skulle välja 3 färger på varje huvudmåltid. Du kryssar sedan hela tiden i på ett formulär som veckovis ska representera alla färgerna.

Riktlinjer enligt regnbågsdieten:
Begränsa sockerintag till 1 ggn/vecka.
Max 1-2 glas vin/öl per vecka
Laga mat från grunden
Minst 30 minuters fysisk aktivitet per dag

Menyförslag enligt regnbågsdieten:
Frukost: Gröt med blåbär, kanel, mjölk, valnötter, hallon.
Mellanmål: Banan & yoghurt
Lunch: Lax (regnbågslax undrade någon....:-)) med bulgur, broccoli, tomat och morötter
Mellanmål: yoghurt, frukt och nötter
Middag: Mindre mängd kolhydrater, dvs fisk/kött/fågel med stor portion färggrika grönsaker
Mellanmål: mjölkprodukt med nötter

Grupp 4: Matglädje-dieten

(de hade fler förespråkare men de smet från lektionen tidigare....)Den här dieten lägger fokus vid det positiva med mat. Naturlig och varierad mat förespråkade de. Något fettsnålt men inte extremt. "Den här dieten passar de som vill ha kontrollerade former" - de skulle ta fram kokböcker och folders att lägga ut i matbutikerna för att ge inspiration till matglädje.

De arbetade utifrån två typer av tallriksmodeller: 1) Halva tallriken täckt med grönsaker, 1/4 täckt med fullkornspasta, quinoa, rotfrukter, bulgur eller ris) och 1/4 täckt med kött, fisk eller fågel. 2) Halva tallriken täckt med grönsaker och den andra halva tallriken täckt med vegetariskt protein (ex linsgryta).


Verkligen kul att ta del av deras idéer. Att de lyckade enas om enhetliga och sunda riktlinjer på så kort tid och presentera det på ett kreativt sätt var verkligen en prestation - bra jobbat! De olika grupperna fokuserade alla på olika saker vilket också var intressant. Det finns flera viktiga parametrar till "den perfekta dieten" och konsten ligger i att anpassa kostråden till vad som passar bäst för just dig.

Sammanfattningsvis, elevernas budskap: Ät enligt personliga förutsättningar och mål, Laga din mat från grunden, Välj olika färgrika grönsaker, Uppnå en sund balans mellan Pain & Pleasure och Hitta matglädjen!


Imorgon; åter på Balance. Ska till Mannheimer Swartling och hålla föredrag med chefen. Ska bli kul!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Kul jobb du verkar ha!
    Gillade regnbågsdieten - för visst är det där antioxidants sitter?
    Ha det så bra.
    Kristina

    SvaraRadera