lördag 28 november 2009

Veckans recept!

Här kommer ett gott vegetariskt recept. Första gången jag åt den här rätten var på landet utanför London. En kompis bjöd på det en söndag tillsammans med ett glas champagne och färskt surdegsbröd. Älskar söndagslyx. Mycket gott!

Monicas Polenta
(4 portioner)
Ingredienser:
2 dl polenta
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong (rek: 1 msk Biofoods Lantbuljong)
ca 15 champinjoner (eller annan svamp)
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
1 burk krossade tomater (Mutti Polpa di Pomodoro är god!)
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
1 stor avokado (eller 2 mindre)
16 cocktailtomater (gärna eko med mer smak)
3 msk riven parmesanost
Pinjenötter
Salt & svartpepar

Gör så här!
1. Koka upp vattnet med grönsaksbuljong och tillsätt sedan polentan. Låt koka i ca 5 min. Rör om hela tiden.
2. Häll upp polentan i en form. Låt svalna i ca 20 min.
3. Under tiden: skölj och hacka champinjoner. Stek dem i lite smör och vitlök tills vattnet försvinner. Salta och peppra.
4. Koka upp krossade tomater. Tillsätt sköljd hackad basilika, sambal oelek (eller chilikrydda), salt och peppar.
5. Kärna ur avokadon (rumstempererad). Skär den i tärningar. Skölj och dela cocktailtomaterna i halvor. Blanda avokado och tomater och lägg upp på tallriken (eller i mindre skålar på tallriken).
6. Skär polentan i skivor i formen så att det blir cirka 12 rektangulära skivor. Lägg upp dem på en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja, salta & peppra. Strö över 2 msk parmesanost.
7. Grilla polentaskivorna i ugnen (200 grader) i ca 10 minuter. Vänd på skivorna och grilla även andra sidan ca 10 min.
8. Lägg upp polentaskivorna på tallriken och servera med tomatsås, champinjoner och avokadosalladen. Strö till sist över parmesanost och pinjenötter över tomatsåsen!

Passar glutenallergiker och laktosintoleranta (parmesanost brukar vara ok men annars kan man undvika det). Polentan går att byta ut mot tex 1 kycklingfilé om du vill äta kolhydratssnålt.


Bon appétit & Bon week-end!

Alexandra x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar