söndag 1 november 2009

Vänd sockertrenden - laga mat!

I år utkom Jordbruksverkets rapport om Sveriges livsmedelskonsumtion. Rapporten är rena godispåsen för oss i branschen och många andra ställer sig säkert frågan -Vem bryr sig!? men det ÄR faktiskt ganska intressant och berör oss alla!

Det har skett stora förändringar av våra matvanor under de senaste 40 åren och eftersom vi vet att matvanor och hälsa har ett starkt samband är det intressant att titta på hur vi möjligen kan vända de dåliga trenderna så att vi kan bli friskare, gladare, tjusigare…

Det fanns positiva trender i rapporten, absolut. Som tex att färska grönsaker har tredubblats sedan 1960-talet. Konsumtion av frukt har också ökat, speciellt meloner och bananer.

Sedan fanns det mindre positiva trender. Som tex:
  • Vårt läskdrickande har ökat; från 22 liter per person och år till 90 liter per person och år.
  • Kakao, choklad- och konfektyrvaror har ökat
  • Energitillförseln har ökat med drygt 7,5 procent per person och dag.
  • Konsumtion av ”riktiga råvaror” har minskat och ersatts av mer förädlade produkter och hel- och halvfabrikat.
Skrämmande det där med läskkonsumtionen, men det är faktiskt den sista punkten om färdigrätter som oroar mig mest. Vi äter alltså mer. Men vi äter mindre mängd riktig mat……!

Men vi älskar ju köket, eller hur? Det är ju alla festers centralpunkt! Dessutom renoverar vi våra kök till toppskick som aldrig förr. Men vi lagar tydligen inte så mycket mat där längre… Det finns raporter som har redovisat att vi på 50-talet ägnade cirka 2 timmar per dag åt matlagning och nu knappt 15 minuter.

Trots mitt yrke och mitt egna stora matintresse så är jag definitivt inte någon fröken präktig som uppmanar mina kunder att dricka gröna algdrinkar på morgonen och odla eget ätbart på balkongen för att de ska uppnå optimal hälsa. Det finns rum för onyttigheter i en nyttig kosthållning. Så länge man rör på sig regelbundet och sätter vissa riktlinjer. Jag lever själv efter denna princip (man kan hitta mig köandes på Max ibland liksom på diverse hälsohak i stan samt i löparspåren). Men vad jag uppmanar ALLA till att göra helt och hållet är att laga sin egen vardagsmat. Punkt.

”….Men jag har inte tid!” utbrister många.

Att tid är något vi vill spara genomsyrar hela vår vardag. De senaste 100 åren har vi sparat massvis med tid genom att göra vardagslivet enklare. Vi har hissar, kylskåp, mikrougnar, Internet-tjänster, snabbmat osv. Allt för att spara tid! Och ändå har vi mer ont om tid än någonsin… Det förbryllar mig lite granna.

Låt matlagning återta sitt realistiska tidsförlopp! Tex: köttbullar tar ca 20 minuter att göra (=hacka lök, blanda med köttfärsen, rulla bullarna och steka). Visst sparar du kanske 10-15 minuter på att köpa färdigköpta köttbullar, och ytterligare några minuter genom att slippa disken, men vinsterna med dina egna bullar är FLERA! Hel- och halvfabrikat och snabbmat har dålig matkvallité och undersökningar har visat starka samband mellan den här typen av mat och ökad risk för ohälsa.

Det behöver inte vara komplicerat att tillaga maten själv. Och det krävs absolut ingen kockutbildning. Här kommer lite tips:


Gör veckoplaneringar – skriv matlistor där du inhandlar mat för hela veckan, då slipper du stå handfallen inför ett tomt skafferi. Matkuponger & matlistor är definitivt i ropet!

Köp frysta grönsaker – näringsinnehållet är ofta väldigt bra och det går fort att värma. Jag rekommenderar Findus frysta ”Våra finaste” och ”Wok classic”.

Gör din egen snabbmat. Laga extra mat som du kan frysa: kyckling- och kötträtter, soppor, linsbiffar går utmärkt att frysa.

Frys färdigkokt basvara. Det bästa riset har också oftast lång koktid….. (Älskar BioFoods Basmati fullkornsris!) – koka då extra mycket och frys in i portionspåsar.

Investera i en vakuum burk. Grönsaker och lagad mat håller sig fräscht mycket längre.

Favorit-snabbrecept. Lär dig några enkla snabbrecept som du kan ha i ”bakfickan” då tid och fantasi brister.

Dressing: Blanda till en större mängd dressing så slipper du till nästkommande middagar. Olivolja, balsamvinäger, senap, vitlök tycker jag är gott.

Trenden säger alltså färdiglagad mat, men samtidigt så har matlagningsintresset ökat på senaste tiden. Det ser vi inte minst på alla olika matlagningsprogram på tv. Hoppas vi hittar tillbaka till matglädjen igen. Då tror jag att vårt behov av snabba och tomma ”cash” som läsk och socker kommer att minska. Äter vi ordentlig och vällagad mat regelbundet under dagen, då minskar vårt sug efter socker. Just like that.

Trevlig söndag!

Alexandra

3 kommentarer:

  1. Hej Alexandra!
    Tack för tips. jag är helt enig med dig, vällagad mat är det bästa. Jag har själv varit mycket för snabbmat och färdiglagat men under den perioden så mådde jag väldigt dålig. hud, hår, naglar och humör. När jag började laga mer mat från grunden och åt mer grönsaker så var det en så stor skillnad. Mat är verkligen vår medicin!
    Hoppas du har en trevlig helg Alexandra!
    Sara

    SvaraRadera
  2. Åh tack för tipsen, som student är det något jag bör ta till mig:)

    Om jag kokar upp en satsa kikärtor/bönor och sedan fryser in dem. Hur länge håller de sig i frysen utan att förlora näring?

    Om man köper torra röda linser, bönor, kikärtor och bulgur från butik. Hur länge är deras hållbarhet? Är deras hållbarhet lika långa? (Har alla dessa hemma och skulle vara intressant vilken man bör äta först innan kvaliten/näringen försämras...)

    Ger vitlök och lök samma näring? Hur mycket bör man få i sig varje dag? Eller är detta något man kan klara sig utan? (Om man inte tänker på smaksättning...

    Vilket är nyttigast, rapsolja eller olivolja? Vilket innehåller minst mättat fett och vilket är bäst att använda till stekning av ex kyckling?

    Ha en fortsatt trevlig kväll:)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Ja och det går ju att leva lite lyxigt som student utan att det blir dyrare. Krävs lite planering bara.
    Bönor och linser bör du inte ha längre än 1 år tycker jag.
    Vad gäller linser, bönor, kikärtor och bulgur så kan det variera; du får titta på bäst-före-datum. Torrvaror brukar ha lång hållbarhet.

    Vitlök och lök är något du kan klara dig utan (om du i övrigt äter en varierad och väl sammansatt kost). Däremot hittar du antioxidanten "allicin" i vitlök som sägs ligga bakom hjärt-och kärlskyddande egenskaper. I gul lök hittar du antioxidanten quercetin som sägs ha cancerhämmande egenskaper. Quercetin finns även i äpple och vindruvor.

    Både rapsolja och olivolja är nyttigt. Rapsoljan är något rundare i smak än olivoljan och innehåller mindre mättat fett än olivolja. Däremot är mättat inget du ska vara "rädd" för, utan det är helheten av kosten som är av betydelse. Jag har skrivit om det här i tidigare inlägg. Olivolja innehåller bra med antioxidanter. Min rekommendation är att variera! Om du ska steka i höga temperaturer är det smör eller kokosfett, och vid lägre temperaturer kan du använda raps- eller olivolja.
    Lycka till!
    Alexandra

    SvaraRadera