lördag 14 november 2009

Viktgrupp Träff 6

Oj, vad tiden springer iväg... och bloggen har blivit lidande ser jag nu. Tyckte precis att det var måndag och nu är det lördag!

Veckan har varit kul! Var i Uppsala hos KY eleverna på tisdag och torsdag och pratade magproblem och hjärt- och kärl. Vi tittade bla på filmen Supersize me; verkligen intressant film. På torsdagen åkte jag direkt från Uppsala till Viktträffen på Balance och efter invägning höll Karin Magnusson ett mycket intressant föredrag.

Karin pratade om KBT & Mindfulness och menar på att vi borde stanna upp och leva mer i nuet - på så vis kan man förlänga livet, dvs att vi "känner av" varje dag på ett annat sätt än att bara rusa genom livet. Klok tanke.

Viktgruppen stod stilla i vikt den här träffen men går framåt i rasande fart vad gäller positiv attityd till mat och träning. En av deltagarna utbrast: "Jag har blivit religiös!" och menade på att Balance initiativ till det här projektet är värt mycket! De är så himla mysiga allihopa tycker jag och det är verkligen kul att följa deras resa.

Mindfulness handlar om sinnesnärvaro. Genom att vara "medvetet närvarande" i nuet kan man påverka sina känslor och agerande. Forskning har visat att mindfulness har goda effekter vid bla stresshantering och depression.

Karin pratade om beteendet bakom ätandet. Hur en tanke uppstår och skapar en känsla och därefter utlöser en handling. Om vi kan förstå och påverka våra tankar kan vi göra detsamma med känslor och beteende. Äter du sötsaker för att du verkligen är sugen eller är du egentligen trött, irriterad, arg, glad? Genom att förstå anledningen till ditt ätande så kan du välja att göra någonting annat istället.

Karin gjorde sen "russintestet" med oss. Vi fick alla var sitt russin. Vi skulle betrakta det som att det kommit från yttre rymden. Hur känns det? Hur ser det ut? Vi skulle klämma och känna efter och sedan stoppa det i munnen och upptäcka den söta smaken. Om vi äter långsamt och medvetet så upptäcker vi också att det räcker med "rimliga" mängder för att tillgodose vårt behov av sötma.

Ett mycket bra föredrag Karin, tack!!!

På tal om sötma har jag fyllt frysen med små läckerbitar. Älskar verkligen ICAs olika frukt-och bärblandningar. Jag köpte "Gojibär, Havtorn, Blåbär, Björnbär, Tranbär och vinbär" och "Tropisk blandning med bla mango, ananas och vindruvor" samt "Hallon". Verkligen gott i smoothien.

Trevlig helg!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar