söndag 27 december 2009

Alex bakar!

Som en kontrast (eller revolt kanske...) mot gårdagens inlägg bakade jag..... bröd! Riktigt kul att baka, inte alltid man har tid med det men hör nästan julen till tycker jag.

Jag bakade ett dinkelbröd med oliver och valnötter. Super gott. Enkelt dessutom. Och nyttigt!

Dinkelbröd med oliver
Ingredienser:
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
25 gram smör
1 tsk salt
2 msk honung
2,5 dl fil (eller kesella)
2 dl rågmjöl
12-13 dl dinkelmjöl (går även bra att ta hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl)
ca 20 oliver (svarta eller gröna)
2 msk grovhackade valnötter
1 ägg
Garnering: timjan, pumpakärnor eller linfrön

Gör så här!
1) Smula jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet. Rör om tills jästen är helt löst i vattnet. 2) Tillsätt rumstempererat smör, salt, honung, fil, rågmjöl och nästan allt dinkelmjöl. 3) Knåda degen jämn. 4) Jäs under en handduk i cirka 40 minuter. 5) Sätt ugnen på 200 grader. 6) Knåda ihop degen på mjölat arbetsbänk, tillsätt lite mer dinkelmjöl. Tillsätt hälften av oliverna (hackade) och alla valnötterna. Knåda ihop tills degen blir jämn och fin. Baka ut till två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 7) Tryck ner resten av oliverna (hela) i brödet. Låt jäsa under duk i 30 minuter. 8) Pensla bröden med ägg. Strö gärna över tex timjankrydda, solroskärnor, linfrön eller pumpafrön. 9) In i ugnen (nedre delen) och grädda i cirka 30 minuter.

Ikväll lagar vi linssoppa och till det mitt goda bröd! Jag hör själv hur pyssligt hurtig jag låter… men vi har det faktiskt riktigt mysigt. Ska bli fint att komma iväg till London sen nästa vecka, på tal om kontraster…

Fö. snöar det i Halmstad och en stor rovfågel landade på vårt staket idag. Riktigt mäktigt. Hoppas alla har det bra!
Alexandra

1 kommentar:

  1. Ser gott ut, ska prova det! Hoppas du haft en fin semester i london alex.
    /Maria

    SvaraRadera