torsdag 18 mars 2010

Kolhydrater!?

Vilken turbulent och uppfriskande vecka jag har haft vad gäller kolhydraternas vara eller icke-vara (detta ständiga tema)! Kom att tänka på den där midsommarvisan "än slank hon hit, än slank hon dit och än slank hon ner i diket..." Som expert måste man hänga med i dessa svängar, ramla ner i diket ibland och ta sig upp igen. Låter det otydligt? Jag ska förklara.

Att jobba med männsikor innebär en möjlighet att implementera alla de kunskaper man lärt sig. Den första utmaningen är att faktiskt få kunden till att göra det du säger. Den första utmaningen är dock inte den största. Den största utmaningen ligger i människors diversitet; vi är alla olika och reagerar olika på olika typer av mat. Vi ser det i studier och vi ser det i mötet med kunder. Jag tänkte ta upp några exempel.

Exempel 1:
En kille som jobbar som instruktör på Balance (f.ö. mycket duktig idrottare) har försökt gå ner i vikt under en lång tid. Han tränar mycket cykelträning och måste därför vara lättare i kroppen för att få bra resultat. Efter research inom området bestämde han sig för att äta en låg-kolhydratskost och istället mycket fett + protein (alltså uteslöt han pasta, ris, potatis, bröd osv och ersatte det med kött, fisk, skaldjur och grönsaker). Trots envishet och strikt kostschema upplevde han inget kiloras. Tvärtom. För några veckor sedan beslöt han sig därför att göra precis tvärtom. Träningen var detsamma. Kosten innebar att han åt gröt till frukost, pasta, ris eller potatis till sina två huvudmåltider och i övrigt åt han när han blev hungrig. Resultat: han gick ner 4 kg på 5 veckor.

Exempel 2: En tjej som tränar hos oss på Balance, mycket vältränad, har diabetes. Hennes målsättning: starkare, piggare och ökad fettförbränning. Hon har sedan november förra året drastiskt minskat ner på kolhydraterna till samtliga måltider (såpass lågt att det anses alldeles för lågt enligt de flesta experter och även mig). Resultat: hon har aldrig mått bättre, presterar imponerande bra i gymmet vad gäller uthållighet och styrka (lyfter tyngre än flera killar) och minskad fettprocent.

Exempel 3:
ytterligare en kvinna på Balance som har nedsatt glukostolerans (förstadie till diabetes) och målsättning viktminskning. Hon har dragit ner på kolhydraterna markant, men som resultat drabbats av illamående, yrsel och fått försämrade glukosvärden, såpass att läkaren nu rekommenderar medicin. Vi har i hennes fall fått introducera kolhydrater (i form av gröt) till frukost vilket hon nu mår bättre av.

Exempel 4:
Ytterligare en Balance medlem uteslut kolhydraterna efter inrådan av sin PT. Han gick ner i vikt men sexlusten försvann och han kände sig yr. Dock kändes viktminskningen som en tillräckligt stor belöning för att han skulle känna sig nöjd med sitt åtagandet... (Jag har dock föreslagit lite förändringar och vi får se vad som händer).

Vägen till en slank kropp upptar många experters vardag och levebröd som försöker lösa gåtan: vad är den bästa kostbehandlingen för en effektiv viktminskning? Och ofta, men inte alltid, saknar dessa experter ödmjukhet inför sanningen. Sanningen som är; vi vet inte med säkerhet exakt hur det ligger till och många gånger måste man hålla ett öppet sinne och "våga" föreslå olika tillvägagångssätt och inte enbart strida för sin egen teori. Det handlar inte om att "få rätt" utan att det ska "bli rätt".

I veckan publicerades ny forskning från USA (University of South Carolina Arnold School of Public Health) som visar att låg-kolhydratsdiet inte är vägen till viktminskning. I studien såg man att ett kolhydratsintag på 47-64 E% innebar en lägre risk för övervikt än de som åt mindre kolhydrater. Forskarna hävdar att lågkolhydratsdieter (tex LCHF och Atkins) bidrar till viktminskning men inte på lång sikt, mycket pga att många har svårt att hålla fast vid dieten.

Under 2008 presenterades en studie från Venezuela där man konstaterade att kolhydrater till frukost ger bäst viktminskning på sikt. Man tror dessutom att suget efter kolhydrater blir större vid extremt lågkolhydratskost och kan även på sikt sänka ämnesomsättningen.

Andra studier har visat att lågkolhydratskost förbättrar blodfettsprofilen medan Medelhavsdieten (som tillåter kolhydrater men inkluderar en del fett) sänker blodsockret.

Snacka om "en hit och en dit" och jag vet att alla dessa faktasvängningar gör att många känner sig förvirrade. Det är inte ovanligt att stöta på kunder som har väldigt mycket ångestkänslor inför maten - vilket egentligen återspeglar hela industrins famlande steg i mörkret.

Vad tycker då jag?
Jag personligen tror inte på drastiska åtgärder. Jag tror på det goda i livet - mat ska var gott och inte bli en stress. Titta på helheten och hitta en balans. Ställ dig frågan: hur har det fungerat tidigare? Ta lärdom av de signaler som kroppen ger ut. Lyssna noga, så kan du forma den bästa dieten för just dig. Ibland är det inte lätt att få till det själv; ta då hjälp av någon som du har förtroende för så att du får ett kostschema där du uppnår målsättning och samtidigt mår bra under tiden.

Vad gäller kolhydraternas vara eller icke-vara så tror jag att de flesta mår bra av att äta kolhydrater men däremot kan mängderna och fördelningen under dagen variera från person till person. Men om målsättningen har ett pris som påverkar hälsan - då är inga dieter värda besväret. Tycker jag.

Oj.... det här blev ett långt inlägg men jag kände att det var nödvändigt eftersom det är så många som frågar mig om just kolhydrater.

Trevlig helg!

Alexandra

2 kommentarer:

  1. Jag kan inte säga något annat än att hålla med dig. Vilket bra inlägg! Vi är alla olika indivier, som reagerar på olika sätt och har olika behov. Något som är bra för mig, kan vara mindre bra för dig!

    Jag har en fråga. Jag är mjölkallergiker och brukar köpa havremjölk. Har dock köpt en sojamjölk för första gången för att testa och se! Är de lika "nyttiga"?

    Min fråga är: Vad är skillnaden mellan sojamjölk och sojayoghurt? Är någon "nyttigare" än den andra? Någon som är mer "snäll" mot magen? Visste inte ens att det fanns sojayoguhurt, men såg det bredvid sojamjölken! Vad är för och nackdelar med dessa två? (sojamjölk resp. yoguhurten)

    Ha det gött!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Sojamjölken innehåller mer protein än vad havremjölken gör men jag personligen tycker att havremjölken är ett bättre alternativ. Du kan ju alltid variera? Vad gäller magen så tror jag inte att det är någon större skillnad, men är du känslig får du prova dig fram och se hur just du reagerar. Rismjölk är också ett bra alternativ till mjölk.
    Hälsningar,
    Alexandra

    SvaraRadera