tisdag 27 april 2010

Migrän

Ibland dyker de upp, de där medicinska historierna som man först inte riktigt förstår om det är ett skämt eller ej... Sky News notis förra veckan om en kvinna som plötsligt börjat tala med kinesisk brytning var just en sådan historia!

Tydligen hade kvinnan fått en migränattack och därefter hade brytningen uppstått, ett fenomen som kallas FAS (Foreign Accent Syndrome). Kvinnan säger "I spoke to my stepdaughter on the phone from hospital and she didn't recognise who I was. She said I sounded Chinese. Since then I have had my friends hanging up on me because they think I'm a hoax caller." Jag kanske låter ohyggligt osympatisk nu men jag kunde inte sluta skratta när jag läste det här. Tårarna rann. Jag vet, jag vet... synd om kvinnan givetvis MEN vad tokigt!

Vad som är mindre roligt förstås är migränen i sig. Det är väl inte ofta förekommande att den orsakar kinesisk brytning men däremot andra obehagliga symptom. Migrän är ganska vanligt; cirka 14 av svenskarna lider av migrän (flest kvinnor) och mycket tyder på att det är ärftligt.

Migrän är en kronisk huvudvärks sjukdom som kännetecknas av smärtsamt pulserande värk i huvudet. Vanligt är att värken upplevs i ena halvan av huvudet (ordet migrän kommer från grekiskan hemicrania vilket betyder halv huvudskål). Migrän kan hålla på i allt från en halvtimme upp till fyra dygn. Vanligt är att man upplever en förhöjd känslighet mot ljus och ljud i samband med migränanfallet.

Det forskas en del om orsaker bakom migrän men man vet tyvärr inte med klarhet vad som gör att man får migrän. Man vet att både smärtnerver till hjärnan och blodkärl som omger hjärnan är kopplade till migrän. Forskning pekar också på signalsubstansen serotonin pga dess förmåga att påverka sammandragning av blodkärlen. Vissa läkemedel mot migrän dämpar serotoninhalten.

Serotonin syntetiseras i kroppen från tryptofan; en aminosyra som finns rikligt i kött (speciellt salami), fisk, mjölk, ost (speciellt västerbottenost), havregryn, sesamfrön och solrosfrön. Serotonin påverkar sömn, aptit, stämningsläge, sexlust och minne. Trots att det inte är en erkänd behandling mot migrän så finns det många som provar att minska ner på livsmedel som orsakar en kraftig serotoninökning och upplever en förbättring.

Senast för två veckor sedan träffade jag en kund som blivit bättre från sin migrän med hjälp av kostförändringar. Kosten behöver inte alltid vara lösningen, men visst är det värt ett försök om man kan slippa medicinera och må bättre!?

Tips för att lindra / förebygga migrän
  • Försök att undvika kraftigt förhöjda serotoninnivåer genom att utesluta salami och västerbottenost. Prova även att minska ner på övrig mat som innehåller tryptofan (se ovan).
  • Undvik "snabba kolhydrater" som godis, socker, raffinerade livsmedel (vitt bröd, vitt ris etc). Snabba kolhydrater ger snabbt en kraftig höjning av serotonin i hjärnan och för den som är känslig eller har en ärftlighet för migrän är detta icke önskvärt.
  • Gluten har också associationer till migrän, prova dig fram och se om du blir bättre.
  • Så kallade biogena aminer som tex histamin (ost, rödvin), tyramin (salami), fenyletylamin (choklad) kan utlösa migrän. Personer med migrän kan ha svårt att bryta ner dessa ämnen och kan orsaka migrän, alltså en typ av överkänslighet.
  • Även ämnen i citrusfrukter, öl och vin kan trigga migrän.
  • Ät istället "långsamma kolhydrater" (grönsaker, frukt, bönor, linser, fullkornsprodukter) och ät med regelbundna tider (3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål
  • Välj god fettkvalité som fet fisk och nötter/frön, avokado, olivolja etc. En bra fettsyrabalans ger elastiska blodkärl.
  • Stressa mindre.... Hitta avslappningsövningar som passar dig (yoga, meditation, mindfullness)
  • Sist men inte minst; sov gott! Sömnen är viktig även här och av flera andra anledningar.

Min kund som blivit bättre från sin migrän hade slutat med godis, salami, ost (hon brukade frossa i salami och ost..) och rödvin och hade fått in mellanmål under dagen. Det kan tyckas tråkigt att "ge upp" alla dessa ingredienser men hon upplevde en sådan stor skillnad i välmående att det inte upplevdes som något problem. Dock tror jag inte att det sker någon större skada att få in dessa livsmedel någon gång ibland, det är själva helheten som är av störst betydelse.

Alexandra

2 kommentarer:

  1. Hej Alexandra!

    Tänkte fråga vad du har för åsikt angående jordnötssmör.

    Tänker främst på märket Skippy (innehåller 79% jordnötter, vegetabilisk olja, dextrose och härdat vegetabiliskt fett) 100g: 640kcal, 14g kolhydrater och 55g fett.

    Jag har inte koll på härdat vegetabiliskt fett förutom att jag har hört att det inte är nyttigt. Varför vet jag dock inte.

    En burk innehåller 350gram och jag älskar den att jag nog skulle kunna ta slut den på en gång. Men har lyckats hålla mig till några matskedar istället (vilket kanske är för mycket också). Jag äter det ensamt utan brödet:P

    Åh just det! Är det farligt att äta gamla nötter? Fick nämligen i mig en del cashewnötter igår som var ett år gamla (enligt datummärket) jag såg det försent tyvärr! Vissa av dem smakade lite konstigt också..:S

    Ursäkta mitt yrande, klockan är för mycket!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jordnötssmör är bra alternativ tycker jag och passar utmärkt om man vill energiberika sin smoothie på morgonen tex eller som smör på mackan. Välj istället Kung Markattas eller Green Choice´ jordnötssmör som innehåller högre procent jordnötte och inget tillsatt dextros.

    Det är inte bra att äta gamla nötter. Nötter kan även innehålla mögelgifter som inte är bra för hälsan så det kan vara bra att lukta på nötterna först. Luktar de härsket eller utgångsdatum passerat så ska man inte äta dem. en gång är ingen gång men tänk på det nästa gång.

    Vänliga hälsningar, Alexandra

    SvaraRadera