torsdag 8 april 2010

Viktgrupp Träff 3

Igår träffades Viktgruppen för tredje gången. John och jag tog fram måttband och våg och kallade in dem en efter en för den sedvanliga mätningen. Så här ser resultaten ut:

 • Antal deltagare Träff 3: 15 personer Vi jämför resultat från förra mätningen 31 mars.
 • Vikt: tillsammans har de gått ner 9,7 kg. Total viktminskning sedan start (24 mars): 22,4 kg.
 • Alla hade minskat i vikt förutom två personer som vardera hade gått upp vardera 1 hekto. Båda dessa personer hade minskat i fettprocent.
 • Fettprocent: tillsammans har de minskat 10,8 i fettprocentent.

Med andra ord, det har gått bra! Dessutom mår de bra och känner sig pigga. Vissa känner att de kan äta den här mängden och typen av mat och samtidigt upprätthålla en bra träningsnivå, så länge de sköter sina mellanmål. Det här är ju individuellt men vi rekommenderar nu att de trappar upp matmängden i takt med att antal träningstillfällen ökar.

Föreläsningen igår handlade om övervikt & fetma som hälsoproblem, samt vilka kostalternativ det finns. Jag tog upp hälsoriskerna (insulinresistens, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, ledförslitning) och varför vi går upp i vikt, trots att de flesta faktiskt "vet vad som krävs". Vi pratade en hel del om kolhydraternas vara eller icke-vara vilket jag skrivit tidigare om här i bloggen. Det gäller nu att de lyssnar på kroppen och märker själva vilken nivå de bör ligga på.

Vi jobbar nu enligt 3 olika nivåer: mini, mellan och plus där mini innebär mindre träning och mindre mat och plus mer träning och mer mat. De ska själv bedöma vilken nivå de ligger på och därefter (enligt en lista de fått) se hur de kan anpassa kosten.


Från det ena till det helt andra! Häromdagen bjöd jag hem Karin på våfflor. Inget som ingår i viktgruppens kostschema direkt men ibland blir det tvära kast! Hur som helst så blev det mycket gott och istället för grädde och sylt blev det ett strå nyttigare och... godare!

Våfflor: 2 ägg, 6 dl mjölk, 5 dl vetemjöl, 1 nypa salt och 50 gram smör.
Smält smör och låt svalna. Vispa ihop ägg och 3 dl mjölk. Tillsätt mjöl och blanda ihop. Tillsätt resten av mjölken, salt och det smälta smöret.

Servera med: Skivade färska jordgubbar, kesellamix (kesella+upptinade frysta mosade blåbär & hallon + lite honung), riven vit choklad.

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Tack för tips på vad man kan äta till våfflorna. Av gammal vana blir det alltid sylt och/eller glass.

  SvaraRadera
 2. Ja, eller hur? Man måste vidga vyerna lite ibland! :-)
  Alexandra

  SvaraRadera