tisdag 25 januari 2011

Grönt té

Det har skrivits en hel del om grönt té den senaste tiden och om dess hälsofrämjande egenskaper. Antioxidanten epigallokatekingallat (EGCG) sägs stå för flera positiva hälsoeffekter.

2010 DN skrev hur 2-3 koppar grönt té kan skydda mot stroke. 2008 skrev DN om hur diabetesforskaren Åke Sjöholm drack samma mängd för att förebygga diabetes. 2006 skrev DN om en japansk studie som visat att det gröna téet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.

När det uppstår så här mycket hype kring ett ämne så brukar inslag av falsk marknadsföring komma på köpet. Man får liksom räkna med det. Företag ser sin chans att tjäna pengar och sätter ihop kosttillskott och produkter som innehåller det specifika ämnet. I Sverige såldes 200 ton grönt té förra året till ett värde av cirka 70 miljoner... Plötsligt är grönt té lösningen på det mesta och man kan både gå ner i vikt och bli av med sin depression med hjälp av några gröna piller.

Nu rapporterade DN förra veckan att grönt té ska granskas inom EU. Man ska se över de hälsopåståenden som inte är vetenskapligt bevisade. Dessa gäller bla viktnedgång, stabilisering av blodglukosnivåer, bibehålla hälsosam blodkolesterolnivå, bättre tandhälsa, förstärkning av skelettet, förebygga högt blodtryck. Granskningen kommer att göras under året och nya regler träda i kraft i slutet av 2011. Man skriver även att grönt té kan orsaka leverskador.

Jag tycker att en sådan här granskning är bra. Dock tror jag inte att vanligt grönt té kan vara skadligt i rimliga mängder (2-3 koppar per dag) och oavsett vetenskaplig tyngd är jag övertygad om att det gör nytta för hälsan. Dricker själv gärna både rött och grönt té. Kosttillskott och berikade produkter med grönt té tror jag personligen inte på. De bör i alla fall användas med försiktighet. I bästa fall kastar du bort dina pengar. I sämsta fall orsaka ohälsa.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar