torsdag 27 januari 2011

Frukt & Grönt

När jag är ute och föreläser brukar jag ofta ställa frågan "Vad förknippar ni med nyttig mat?" Svaren är nästan alltid kloka och självklara: frukt, grönsaker, naturenlig mat, nötter, bönor, balans osv. Men ändå är det inte sällsynt att de sedan ändå undrar om frukt verkligen är så nyttigt...

Ofta har de "hört" att man kan gå upp i vikt av frukt. Och visst, äter man mer än man förbrukar så går man upp i vikt (förenklat sett). Men av erfarenhet vet jag att det sällan är frukten som är boven. Det skrivs dock en del osanningar som förstärker den här uppfattningen, jag har skrivit om det här.

Om ni fortfarande tvekar....

Förra veckan skrev Göteborgsposten om hur "storkonsumenter" av frukt hjälper dig överleva hjärtinfarkt". Detta enligt en ny studie där över 300 000 europeer deltog. Enligt samma studie var svenskarna sämst i Europa på att äta nyttigt. Italienare och spanjorer åt dubbelt så mycket frukt & grönsaker jämfört med svenskarna.

Så vad räknas som "storkonsument"? 640 gram frukt & grönt krävdes för att se en 22 % minskning av risk för att dö i hjärtinfarkt. Detta motsvarar cirka 4 grönsaksportioner (á 80 gram) och 4 frukter. Professor Annika Rosengren säger "Studien är en superb bekräftelse på det vi vet - att frukt och grönt är bra för oss. Den här studien är så omfattande att det inte längre bör finnas några tveksamheter kring att ge kostråd av typen - ät mer grönt". Samtidigt påpekar forskarna att personer som äter mycket frukt & grönt i regel har andra sunda vanor som också kan vara orsaken till en lägre dödlighet.

SR Vetenskapsradion skrev nyligen om hur grönsaker & frukt ger en attraktiv hy. Detta enligt en forskning publicerad i tidskriften Evolution and Human Behaviour. Detta på grund av antioxidantgruppen karotenoider.

För några år sedan visade en brasiliansk studie att frukt & grönsaker underlättar viktminskning. Varje 100 g extra frukt i kosten var associerat med en minskning på 300 g kroppsvikt efter en 6 månaders lång perioden.

Jag tror på cocktaileffekten. Fysisk aktivitet & bra kostvanor med grönsaker till måltiderna och frukt&bär till mellanmål/frukost med inslag av nötter, frön & olivolja, och så en kopp grönt té emellanåt - thats a good combo!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Underskriver allt du sa, om sen jag lever längre, det vet jag ej; men iallafall bättre!

    SvaraRadera