onsdag 20 maj 2009

Älskade jordgubbar!

Jag fullkomligt avgudar denna stenfrukt och äter jordgubbar året runt! Jag brukar frysa handplockade jordgubbar under sommaren och sedan använda i smoothies. Kunde inte motstå en spansk kartong igår och hade i morse säsongens första jordgubbsfrukost (brukar köra den ofta på somrarna).

Jordgubbsplantan klassas som en rosväxt och frukten är alltså egentligen inte ett bär utan en stenfrukt. Jordgubben kom till Sverige först på 1700-talet och namnet jordgubbe stöts på i svenska språket 1841. Jordgubbar innehåller rikligt med C-vitamin och andra antioxidanter som antocyaniner och fenolföreningar som skyddar kroppen mot skada. Du hittar även folsyra i jordgubben, vilket är ett viktigt B-vitamin, speciellt för kvinnor i barnafödande ålder. Dock sjunker innehållet av folsyra i rumstemperatur så ät jordgubbarna så färska som möjligt och förvara dem osnoppade i kylskåp.

Jordgubbar är ju goda att ätas som de är men passar även bra i sallader, pajer och smoothies. Rabarber är en utsökt kombination med jordgubbar. Rabarber (delade i små bitar i ugnen med lite rårörssocker - 200 grader 10 min) och skivade färska jordgubbar med kesella eller crème fraiche är gott!

Min jordgubbsfrukost består av färska skivade jordgubbar, 1/2 skivad banan, Verum hälsofil (eller Afil) med Boveteflakes och 1 msk veteflingor. Då jag är hemma i halmstad på somrarna brukar jag plocka färska svarta vinbär från trädgården och ha i också.

Boveteflakesen kommer från Urtekrams och du hittar dem på hälsokosten. De är krispiga och goda tycker jag. De är ekologiska och naturligt fria från gluten och innehåller bara en liten mängd socker.

Jag har även min jordgubbsfrukost med som mellis idag... Här ska frossas!

Trevlig röd dag imorgon! :-)

Alex

3 kommentarer:

 1. Ja, på sommaren är det jordgubbar som gäller till frukost och gärna till mellanmål också =) Fruktsallader i massor!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det gott! Hur gör du din jordgubbsfrukost?
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. hur håller du tassarna borta från gubbarna innan du stoppar dem i frysen? jag brukar alltid frysa ned banan. tycker illa om övermogna bananer så varje gång jag handlat bryter jag upp dem i 3-4 bitar och lägger i en zipplock. super.

  SvaraRadera