måndag 29 juni 2009

Kaffe?

Idag skriver DN att kaffe och té inte är vätskedrivande och hänvisar till en rapport som publicerats i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition. I artikeln står det att koffein är bara vätskedrivande i större koncentrationer och är faktiskt nyttigare än att dricka vatten. Detta i motsats till vad man tidigare har fått höra om att koffein torkar ut kroppen.

Det finns fler studier om sambandet mellan kaffe och (o)hälsa. En studie har visat att kaffe kan skydda mot demens och Alzheimers, vilket man tror beror på att koffein har nervskyddande egenskaper. Kaffe kan även främja hjärt- och kärlhälsan.

Kaffe innehåller många biologiskt aktiva kemikalier där koffein är den vanligaste men det finns även polyfenoler (antioxidanter), klorogensyra och garvsyra. Enligt en amerikansk forskning som gjordes på 27000 kvinnor konstaterade man att de som drack måttliga mängder kaffe (1-3 koppar per dag) hade en 20-25 % lägre risk för hjärt- kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Men de såg att dessa positiva egenskaperna försvann efter fler än 5 koppar per dag.

Kaffe är ju en omtyckt dryck! I Japan står kaffet för en större del av polyfenolintaget än grönt te och i Norge har man sett att 64% av antioxidanterna i kosten kommer från kaffe (frukt och grönsaker står för 13 %...).

Vi vet dock att kaffe och té kan hämma kroppens upptag av järn så därför bör personer med anemi undvika att dricka kaffe till måltiderna. Om man är gravid kan det också vara bra att begränsa kaffeintaget eftersom hög konsumtion har visats ge högre risk för missfall.

Jag blev lite full i skratt av jämförelsen med kaffe och vatten...... Lite komiskt att man tar saker till sin spets så där :-). Det ger verkligen vatten på kvarnarna för gevaliaanhängare runt om i landet. Själv njuter jag själv av kaffe (och vatten!) och brukar rekommendera ett intag på 1-3 koppar per dag. Ingen bra idé att ersätta vatten med kaffe men som jag diskuterade med några kollegor om; är du i öknen utan mat och får välja mellan kaffe och vatten, så är kaffe ett bättre alternativ! :-) Grönt té är också något det finns intressant forskning på vad gäller hälsan så det kan man variera med tycker jag.

Mjölk i kaffet? Det minskar upptaget av antioxidanterna så om du är ute efter kaffets goda egenskaper så bör du dricka svart!

Alexandra x

3 kommentarer:

 1. jaså så latten går bort om man skall dricka av nyttighetsskäl...!? men intressant att läsa om kaffets positiva egenskaper! jag dricker nog i överkant men om jag skippar mjölk så kan man då behålla det goda samvetet!? ;)
  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. hej alexandra...

  har du undersökt kaffe maskinen på jobbet än då?

  tack för all goda tips du ger...

  ja e hemma i sverige igen på söndag faktiskt, så då ses vi väl snart igen då :)

  Min duktighet försvann för 3 veckor sen när ja kom till LA, där förstördes allt, så när ja kommer hem till sverige får ja börja om från 0 igen... men men, så e de ibland :)

  kram sofie lövström
  http://www.finest.se/fiia

  SvaraRadera
 3. Hej Sofie!
  Vad kul att du kommer hem igen! :-) Det blir så när man är borta, men viktigt att du återgår till det vi pratade om, vet ju att du kan! Jag finns här om du vill ha lite råd & stöd!
  Kaffemaskinen på jobbet innehåller faktiskt whitener... så om du tar en kaffe här råder jag att ta espresso.
  Trevlig resa hem!
  kram

  SvaraRadera