torsdag 18 juni 2009

Midsommar

Man kan inte tro att det är midsommar.... regnigt, blåsigt och kallt! Den käcka kommentaren om dåliga kläder och väder klingar falskt; det SKA var fint väder på midsommar!

Hur som. Det är som det är. Inget man kan göra åt saken. Tvärtom kan man se till att maten och sällskapet är desto bättre! Så blir det för mig iaf då jag ska fira med ett gäng bra vänner på någons sommarstuga i Värmdö trakterna. Det blir sill, lax, potatis, gräslök, gräddfil, jordgubbar, vin mm.

På tal om sill så var det på nyheterna i tisdags att de flesta sillburkar innehåller betydligt mindre sill än etiketten anger... Bara var 3e burk höll vad den lovade. Göteborgsposten har granskat olika sillburkar och rapporterade att tillverkarna faktiskt bryter mot lagen.

Lagen kräver att ingen enskild burk får ha någon större avvikelse mot vad som anges på etiketten. Göteborgsposten granskade 45 sillburkar med 15 olika sillsorter. 31 stycken burkar klarade inte lagens krav. En av burkarna innehöll bara 59 gram sill trots att etiketten utlovade 150 gram sill.

Axfood, Willys- och Hemköpssillen fick dåliga värden. Abbas burkar var de som klarade sig bäst i test, men de hade två burkar som inte höll lagstadgat viktmått. Torekovs senapssill från Varberg innehöll dock mer sill än etiketten utlovade.

Lite silly är det allt :-) och man känner sig så klart lite lurad och ffa snuvad på sillen om en burk inte ens innehåller hälften av vad den lovar. Man köper ju trots allt sill för att man vill ha just det. Om man vill köpa färdigt och klart men samtidigt kvalité krävs det att man granskar varorna i butiken ordentligt.

Varför inte göra egen inlagd sill, nästa år kanske? Du kan hitta recept här.

Glad midsommar!
Alexandrax

1 kommentar:

  1. skrämmande. provade torekovs i helgen, jätte god!
    tack för rekom.
    /Fredrik

    SvaraRadera