fredag 7 augusti 2009

Min veckomeny!

Nu har jag gjort klart min veckomeny för nästa vecka! Det blir matshopping på söndag så att alla ingredienserna finns hemma... Och JA, jag kommer att hålla mig till listan och inte köpa någonting annat - lite med tanke på vad jag bloggade om för några veckor sedan :-).

MÅNDAG
Frukost:
1 tallrik fil med jordgubbar, banan, 1 msk krossade linfrön, 1 msk vetegroddar och boveteflakes (Urtekrams). 1 glas varmt vatten med färskpressad citron.
Mellanmål: 1 frukt
Lunch: Sushi
Mellanmål: 1 knäckebröd med skivad avokado och sesamfrön
Middag: Tonfisksgryta + potatishalvor
Recept (2 portioner)
1 burk tonfisk i vatten
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
½ gul lök
1 grönsaksbuljong (gärna 1 msk Bio Foods Lantbuljong)
1 msk olivolja
Salt & Svartpeppar
Tabasco/chilikrydda
Persilja (färsk eller torkad)
4 potatisar
Sallad: tomat & kruksallad
Gör så här:
1) Skölj och skrubba potatisen och dela i klyftor. Lägg på en ugnsfast form och tillsätt lite olivolja, salt, peppar och dragon. Baka i ugnen (225 grader) i ca 30 minuter. 2) Stek hackad lök och paprika i ½ msk olivolja.
Tillsätt krossade tomater och buljong. Låt koka i någon minut. 3) Tillsätt tonfisk, salt, svartpeppar, tabasco (valfri mängd beroende på hur starkt du vill ha det) och persilja. 4) Servera till potatishalvorna och sallad.
Förslag på dressing till sallad: ½ msk olivolja + 1 tsk Dijonsenap + salt + svartpeppar).

Tips: gör extra portion för att ta med till lunch imorgon!

TISDAG
Frukost: 1 tallrik fil med jordgubbar, banan, 1 msk krossade linfrön, 1 msk vetegroddar och boveteflakes (Urtekrams). 1 glas varmt vatten med färskpressad citron.
Mellanmål: 1 näve egen frukt & nötblandning (russin, torkade jordgubbar, cashewnötter, hasselnötter, pumpafrön)
Lunch: Tonfiskgrytan från gårdagen
Mellanmål: 1 näve frysta hallon + 1 dl kesella
Middag: Bulgur & Kräftsallad
Recept (2 port):
1 dl bulgur (okokt)
1 äpple
6 cocktailtomater
1 paprika
1 burk kräftstjärtar i lake
½ påse babyspenat
1 tsk basilikakrydda
Dressing: ½ dl pressad citronsaft + 1,5 msk olivolja+Salt & svartpeppar
Gör så här:
1) Koka bulgur enligt anvisning. Låt svalna. 2) Hacka äpplet i tärningar. 3) Skiva cocktailtomaterna och grovhacka spenaten och finhacka paprikan. 4) Krama ur vattnet från kräftstjärtarna. 5) Blanda ihop alla ingredienser. 6) Blanda dressingen och häll den över bulgursalladen.

ONSDAG
Frukost: 2 surdegsbröd + rökt kalkon + paprika + alfagroddar. 1 kopp varmt vatten med färskpressad citron. 1 frukt.
Mellanmål: 1 frukt + 1 dl kesella
Lunch: Bulgurrätten från gårdagen
Mellanmål: 1 surdegsbröd med rökt kalkon + paprika + alfagroddar (gör en extra på morgonen och ta med i folie).
Middag: Italiensk kyckling
Recept (2 port)
2 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
ca 4 marinerade soltorkade tomater
1 tsk smör (eller olivolja)
salt & svartpeppar
ca 100 g färsk bladspenat
Sallad: halverade cocktailtomater, hackad gurka, 1 skivad (liten) avokado. Dressing: 2 tsk olivolja, 2 tsk vatten, ½ tsk Dijonsenap, salt och svartpeppar.
Gör så här: 1) Skär kycklingen i bitar. 2) Skala och hacka/pressa vitlöken. 3) Grovstrimla tomater och spenat. 4) Bryn kycklingen i smör eller olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. 5) Rör i vitlök, tomater och spenat. Låt det fräsa ihop några minuter. 6) Servera kycklingen med salladen + 1 klick keso.

TORSDAG
Frukost: Smoothie: 2 dl fil + 1 dl mjölk + banan + frysta hallon + fryst mango + 1 msk krossade linfrön. Mixa! Gör en extra portion och ta med i termos.
Mellanmål: skivad avokado + cocktailtomater + keso
Lunch: Kycklingrätten från gårdagen PLUS 1 brödskiva med avokado och kalkon eller 1 portion ris/bulgur/potatis.
Mellanmål: smoothie från frukosten
Middag: Quinoasallad med räkor och avokado
Recept: (2 portioner)
2 portioner quinoa
1 buljong (gärna BioFoods lantbuljong, ca 1 msk)
ca 125 gram oskalade räkor
1 avokado
Kruksallad/Babyspenat/Ruccola
Cocktailtomater
Dressing: 1 msk olivolja + örtsalt + citronsaft
1 msk sesamfrön
Gör så här: 1) Koka quinoan enligt anvisningar i BioFoods lantbuljong, låt svalna. 2) Skala räkor (eller använd färdigskalade). 3) Kärna ur och skiva avokadon. 4) Lägg salladsblad (kruksallad) och delade cocktailtomater på tallriken. 5) Lägg på quinoan och tillsätt skivad avokado och räkor. 6) Blanda dressing av olivolja, örtsalt och citronsaft och häll över salladen. Toppa med sesamfrön.

FREDAG
Frukost:
Fruktsallad (jordgubbar+banan+äpple) + yoghurt + kesella + 1 msk hasselnötter. 1 kokt ägg. 1 kopp varmt vatten med färskpressad citron.
Mellanmål: 1 frukt
Lunch: Laxsmörgås
Recept:
2 rostade surdegsbröd
3-4 skivor lax (rökt eller rimmad)
½ avokado
Persilja
Gurka och cocktailtomater
Gör så här:1) Kärna ur och skiva avokadon och lägg på rågröden. För mer smak: bred på ett tunt lager pepparrot på bröden först. 2) Lägg på ett salladsblad och sedan laxskivorna. 3) Garnera med persilja och ät tillsammans med tomat & gurksallad.
Mellanmål: 1 Brämhults smoothie + 1 kokt ägg
Middag: Nötfärsbiffar med grönsaker
Recept (2 port):
200 gram nötfärs
½ msk tomatpuré
1 pressad vitlök
1 stor morot (eller 2 mindre)
Salt & svartpeppar
1 tsk torkad dragon
1 ägg
Sallad: ruccola, cocktailtomater, ½ mozzarella (vanlig eller buffalo), olivolja, salt och peppar
Gör så här: 1) Skala och riv moroten. 2) Blanda ihop nötfärsen med riven morot, tomatpuré, vitlök, salt, oregano, svartpeppar och ägg. 3) Forma till biffar och stek i 1 tsk smör eller olivolja. 4) Skölj och grovhacka ruccola/kruksallad. Skölj och halvera tomaterna. Skär mozzarellan i tärningar. 5) Servera biffarna till och ruccola- & mozzarellasalladen och ringla över lite olivolja och lite salt.



Nu ska Micke och jag ut med båten och puttra runt i Mälaren och äta färska jordgubbar med glass. Imorgon blir det trevlig grillning med Lina o co, längtar!

Trevlig helg!

Alexandra x

5 kommentarer:

  1. Tack! kanske vi ses på willys på söndag vid köttdisken?? :-)
    /Marie

    SvaraRadera
  2. Varför varmt vatten och citron på morgonen? Har hört att det skall vara nyttigt men förstår inte på vilket sätt... :)

    SvaraRadera
  3. Hej Linnéa,
    Det sägs vara bra för matsmältningen och levern och är även utrensande för kroppen. Dessutom tycker jag att det är gott och ger en uppiggande effekt på morgonen. Prova!
    Alexandra

    SvaraRadera
  4. åh va bra det låter!! önskar jag kunde vara så disciplinerad:) hur inspirerar jag min man till att vilja äta nyttigt?! dricker du aldrig kaffe eller te?!:)

    SvaraRadera
  5. Hej Anna,
    Han får gå in på min blogg :-) Skämt å sido, jag tror att det är viktigt att man skapar ett matintresse tillsammans, där man hittar goda och nyttiga recept och lagar maten ihop. Att ni gör hans favoriträtter nyttigare kan ju också fungera.. om det t ex är hamburgare eller pizza går ju båda varianterna att göra nyttigare med rätt råvaror och grönsaker.
    Jag tror också att det är viktigt att prata om mat i positiv bemärkelse; istället för "du måste äta nyttig mat" eller "du kan inte äta så där onyttigt" så kan man inspirera honom till att prova nya nyttigare maträtter och säga "det här är gott, prova det!"
    Jag tror också att man ska skynda långsamt och föreslå realistiska förändringar. Kanske han inte kommer att laga/äta en linsgryta till middag eller beställa en bönsallad på sin lunch, men föreslå t ex att han alltid tar grönsaker till måltiden.
    Att köpa en bok kan ju också vara kul.... En kokbok eller kostbok där han kan få inspiration och själv läsa om varför det är så viktigt att äta bra.
    Lycka till!
    Alexandra

    PS: jodå, jag dricker både kaffe och té! :-)

    SvaraRadera