torsdag 15 april 2010

Antioxidanter

Uppsala idag igen. Vi pratade vitaminer, mineraler och antioxidanter. Under ett gyllene pedagogiskt ögonblick illustrerade jag antioxidantterorin med äppel-och-citron-testet! Faktum är att det blir ju faktiskt tydligt hur den ena äppelhalvan med pressad citron på håller sig vitare än den andra äppelhalvan utan citron. Tack vare: antioxidanten vitamin C!

Vad är då antioxidanter? Innan man besvarar den frågan måste man uttreda vad fria radikaler är. Fria radikaler är kemiskt laddade partiklar som kan förstöra kroppens cellmembran. De är involverade i flera sjukdomsprocesser och åldrandet. Vi får i oss fria radikaler via syret vi andas in men de uppstår även vid olika kemiska reaktioner i kroppen. Vårt försvar mot fria radikaler heter antioxidanter som vår kropp till viss del kan tillverka själv men som vi även får i oss via kosten. Man kan säga att antioxidanterna verkar som ett rostskydd för kroppen.

Observera dock att fria radikaler inte enbart är av ondo. De är involverade i flera normala kroppsprocesser, som t ex immunförsvaret och hormonproduktion. De är därför både din vän och fiende. Det är när det sker en obalans mellan fria radikaler och antioxidanter som man pratar om oxidativ stress, vilket kan orsaka för tidigt åldrande och ohälsa.

Den gynnsamma effekten på vår hälsa av att äta antioxidanter har diskuterats livligt under de senaste årtiondena. Flera studier har påvisat ett samband mellan en antioxidantrik kost och ett ökat skydd för flera kroniska sjukdomar. Däremot tvistas det huruvida intag av antioxidanter i form av piller påverkar hälsan i samma utsträckning.

Vad göra för att få ett optimalt antioxidantinslag i din kost? Välj något eller några av följande varje dag: grönt té, blåbär, hallon, mörk choklad (i know!), kaffe, vitlök, rött vin, acaibär, granatäpple, jordgubbar, grönkål, tranbär, sötpotatis, nötter, apelsin, frön, tranbär, mullbär, havtorn, gojibär.

Jag unnar verkligen alla att ha en dietistkompis i sin vänskapskrets! Ikväll kom Karin hem till mig med en kasse FULL av goda råvaror. Medan jag satt (låg!) i kökssoffan svängde hon ihop en helt fantastisk antioxidantsallad!
Den bestod av: sparris, jordgubbar, röd mangold, rädisor, edamamebönor, avokado och stekt hallumi. Det var SÅ gott, tack Karin!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar