torsdag 22 april 2010

Företagssatsning & Viktgruppen Träff 5

Lite dokumentation från företaget jag besökte i morse;


Med andra ord; det ser fint ut bland hyllorna och det verkar som att personalen plockar bland nötterna och kombinerar fina mellanmål.

Det var några kommentarer om aprikoser och högt sockerinnehåll; "-Kan det verkligen vara nyttigt!?". Visst innehåller torkad frukt koncentrerad form av energi och då i stor del kolhydrater men det innehåller bra med näring också, dvs vitaminer och mineraler. Jämför 1 aprikos med 1 mariekex: 1 aprikos = 16 kcal, 3,5 g kolhydrater, 1 g fiber. 1 mariekex = 26 kcal, 4,7 g kolhydrater, 0,1 g fiber. Ett helikopterseende gör sig gällande här.

Att leva nyttigt handlar inte alltid om kaloriberäkning. Inte heller om att välja allt som skriker fullkorn och fettsnålt. Det handlar om att göra bra livsmedelsval, så gott man kan och har möjlighet till. Det handlar om att välja det som ger energi men även bra med näring. Mat som mättar och mat som är god. En skål med fil/mjölk med hackad aprikos, hasselnötter och skivat äpple - jag finner inga fel!

John Hermiz som leder Viktgruppen tillsammans med mig pratade igår kring vårt känslostyrda matbeteende. Verkligen intressant föreläsning! Hur de tidiga konsekvenserna (K1) styr våra beteenden och hur de sena konsekvenserna (K2) är mindre styrande. Det söta på tungan får oss att vilja ha mer eftersom vi förknippar det med tidigare upplevda "lustkänslor" och "mys". De sena konsekvenserna av att äta mycket sött som tex magont, hjärtklappning och ev. viktökning gör sig sällan påminda i det läget. Men om vi kan programmera om våra känslor och "plocka" fram de negativa konsekvenserna så kanske vi kan lära oss att avstå från det som inte alltid är bra för oss. The power of the brain eh?

Vad gäller Viktgruppens resultat: de hade gått ner 2,3 kg totalt. Fettprocenten hade minskat med hela 10 %. Kul! En del känner sig frustrerade och vill att det ska gå snabbare, snabbare... Så vi försöker lägga lite kraft vid att dämpa deras iver - det ska inte gå fort. Finns få viktkurvor som pekar spikrakt neråt. Huvvudsaken är att man uppnår en rimlig viktminskning på sikt. Skynda långsamt så att hjärnan hänger med!

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag tycker att det är toppen med förändringen som du har hjälpt till att införa på vårt kontor, skönt att det finns lite nyttigare alternativ nu.
  "Fågeln"

  SvaraRadera
 2. Nu blev jag mycket glad! Kul att du upplever det som en positiv förändring.

  Varma hälsningar från kosttjejen

  SvaraRadera