måndag 6 december 2010

Hälsobars

Förra veckan skrev Expressen om "Hälsosnacksen som kan öka sötsuget" och syftar då på hälsobars som finns på apotek och matbutiker. Dessa marknadsförs som nyttiga mellanmål men vad många inte känner till är att de innehåller oftast en stor mängd socker. Det kan innebära att du på sikt får ett ökat sötsug.

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar på aptitreglering, säger: "Måltidsbarerna är för små för att hjärnan ska starta förbränningen och i och med att det är så koncentrerat socker i dem så aktiveras aptiten utan att stängas av".

Många tuggar i sig bars i tid och otid vilket säkert har mycket att göra med dagens hets kring mellanmål. Jag är också förespråkare av regelbundenhet och mellis men tror att man i första hand ska försöka välja väl sammansatta måltider och många gånger är "hälsobarsen" inte bättre än en chokladkaka...

Frukt & nötter, "avokadogås", fil & müsli och knäckemacka är bra mellanmål. Att alla bars är onyttiga är en överdrift och vissa är bättre än andra. Jag tycker bla att Raw Organic Food bars är bra men även andra bars som är gjorda på naturliga råvaror (finns på hälsokostbutiker).

Man kan även göra sina egna bars! Här kommer ett recept:

Ingredienser: 70 gram torkade blåbär, gram gojibär, 70 gram torkade aprikoser, 100 gram smör, 1 msk honung, 4 dl havregryn, 2 msk pumpafrön, 2 msk solroskärnor, 1/2 dl juice, 1/2 dl kokosflingor, 1 msk vetemjöl.

Gör så här: 1) Sätt ugnen på 175 grader. 2) Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull på låg värme. 3) Blanda i resten av ingredienserna och rör om. 4) Lägg ut bakplåtspapper på en plåt och tryck ut röran till cirka 1/2 cm tjockt. 5) Grädda i cirka 15 minuter. Ta ut och svalna. Bryt i bitar.

Alexandra

2 kommentarer:

  1. Varför inte göra som jag:ta med några nötter, torkade fikon och frukt som mellanmål.
    Billigt, bra och gott=genuint!

    SvaraRadera