Joan Bakewell ger sin syn på mat i en BBC News artikel "A good meal satisfies more than just our hunger". Hon skriver om hur mat blivit alltmer kommersialiserad och om kockars jakt efter konstiga ingredienser.
Finns det ett slut på udda matkombinationer och annorlunda recept? Bakewell tror att mattrenden pekar mot äkthet och enkelhet där de gamla kokböckerna från förr kommer tillbaka.
"Mat är ju trots allt bara... mat" skriver hon men lyfter fram den delade måltiden som en av våra mest primita ritualer. "Food writers and critics entice us into ever higher expectations. But beneath this cornucopia of abundance lies a profound and simple human urge - and one we can hardly avoid - to share and enjoy together the best that we have".
Det ligger mycket i vad hon säger. Jag tror att vi rör oss mot en mer okonstlad attityd mot mat, där vi ställer lite högre krav på kvalitén och mindre fokus på originalitet. Och att avnjuta mat tillsammans är (blir) minst lika viktigt som att tillaga en god måltid; något som italienarna är bra på.
I lördags var jag på tjejmiddag på Papas. Fantastisk restaurang! Inredningen är 40-talsinspirerad med mörk ekbar och röda skinnsoffor. På toaletten hörs filmen Gudfadern från högtalarna, bara en sån sak. På menyn erbjuds "Enkel & traditionell italiensk husmanskost". Och det är ju exakt det man vill ha. Ingen kardemummakryddad spagetti eller vongole med fullkorn utan riktig italiensk mat. Basta così.
Alexandra
Mat är allt eller ingenting!
SvaraRaderaDagen man inte är nyfiken längre och sväljer
något för att stilla hungern är slutet!
Ben venga, översatt ok, för husmanskost italiensk eller svensk men med sinnet öppet för nya smaksensationer!
Buon apetito önskar Dora som på äldre dar älskar inlagd sill och leverkorv!!!!