måndag 20 december 2010

Råa ägg

Råa ägg - krafttillskott för kroppsbyggare? Nej, faktiskt inte.

Ägg är bra! Näringsrikt och bra innehåll av fetter och proteiner och är således ofta extra intressant för gymare som vill förhindra muskelnedbrytning efter ett hårt träningspass. Men råa ägg är inte det bästa valet. Proteinupptaget är avsevärt sämre jämfört med kokt ägg. Läste precis ett bra inlägg av Nicklas på Träningslära som skriver om just detta och ger en grundlig förklaring.

Först och främst kan det finnas en risk för matförgiftnig. Även om den här risken är liten så kan ägg innehålla sjukdomsframkallande bakterier (Salmonella, Campylobacter) som försvinner vid upphettning till 70 grader celcius.

Och så var det det här med upptaget. Råa ägg innehåller så kallade trypsininhibitorer som hämmar enzymet trypsin. Trypsin bryter ner protein och gör dem tillgängliga för upptag i magtarmkanalen (bryter ner polypeptider till peptider). Utan trypsin kan inte nästa steg av nedbrytningen till fria aminosyror ske. Trypsininhibitorer inaktiveras vid tillagning. En studie har visat att enbart 50 % av det råa äggets totala proteininnehåll tas upp av kroppen. Det kan man kalla dålig biotillgänglighet.

Dessutom, det finns ett ämne (avidin) i äggvitan som binder till sig B-vitaminet biotin och gör att kroppen inte kan ta upp biotin från ägget. Avidin hämmar även upptaget av biotin i den övriga måltiden.

Alltså, om du är ute efter ett fullvärdigt näringsupptag från ägget - koka, stek eller pochera det och ät det inte rått.

Alexandra

5 kommentarer:

 1. Aha, visst väl att det var onödigt att plåga sig med råa slemmiga ägg. Har för mig att jag hörde tvärtom, att råa ägg va bäst.. men skönt att det är tvärtom :)
  Tack för bra inlägg!
  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Visa gärna trovärdig källa på att rått ägg skulle ha halva det tillagade äggets biologiska värde.

  SvaraRadera
 3. Hänvisning till följande studie:

  "Evenepoel et al. Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by Staple Isotope Techniques. J. Nutr. 128 (10): 1716"

  SvaraRadera
 4. om det skulle va 50% av proteinet som inte tas upp ere ju bara att käka 2 eller typ 3-4 ägg dom kostar ju typ bara 2:-/ägg ...risken för matförgiftning här i sverige när man äter svenska ägg är väldigt liten enligt dom källor jag stött på....jag åt 8råa ägg/dag i 2år och drabbades aldrig av någon sjukdom pga dom....dessutom spar man ju typ 10min och att fixa med kastruller om man dricker dom råa....
  ...

  SvaraRadera
 5. Trypsin (EC 3.4.21.4) is a serine protease from the PA clan superfamily, found in the digestive system of many vertebrates, where it hydrolyses proteins. Trypsin is produced in the pancreas as the inactive protease trypsinogen. Trypsin cleaves peptide chains mainly at the carboxyl side of the amino acids lysine or arginine, trypsin

  SvaraRadera