tisdag 3 maj 2011

Salt?

Jag ligger visst lite efter med inläggen ser jag men tiden tycks bara springa iväg och det har varit fullt upp med undervisning, föredrag, kostsamtal..

Tänkte skriva några ord om april månads snackis - salt. Fick ett mail om det senast igår där någon undrade hur illa det egentligen är. Jag kan hålla med om vad tex DN skriver - att hälsorisken är hajpad men trenden visar ändå att vi saltar mer än någonsin och problematiken kvarstår; när vi saltar för mycket så kan risken för högt blodtryck öka.

I Sverige äter vi två teskedar salt per dag. Det låter kanske inte så mycket men det är dubbelt upp mot vad vi får ”lov” att äta. Vi äter dubbelt så mycket salt i dag jämfört med på 1970-talet och är bland de största saltkonsumenterna i Europa.

Bordssaltet innehåller natrium och klorid. Natrium är ett viktigt näringsämne för kroppen men det finns ingen risk för brist, snarare tvärtom. Vi hittar det naturligt i maten (ex selleri) och det finns tillsatt i livsmedel, färdiglagad mat och bordsvatten. Färdiglagad mat står för 75 procent av vårt saltintag! Natrium samspelar med ett annat näringsämne kalium, och för mycket natrium kan bidra till en obalans mellan dessa två.

Den mest omdiskuterade hälsofaran när det kommer till högt saltintag är högt blodtryck, som i sin tur kan orsaka stroke och andra hjärt-kärlrelaterade problem. På 60-talet införde Finland en hälsokampanj där saltintaget minskades drastiskt, i kombination med ökat intag av frukt. Risken för stroke minskade med 80 procent och blodtrycket sänktes markant.

Trots detta bör vi inte dra slutsatsen att salt är ett gift. Vi har tillräckligt många pekpinnar med transfett, socker och ”farliga” ämnen. Det finns dessutom ett flertal studier som inte visat ett klart samband mellan salt och högt blodtryck. Det finns även teorier om att det bara är en del av befolkningen som är ”saltkänsliga”.

Frågan är dock; måste maten verkligen vara så salt? Färska kryddor som salvia, basilika, oregano, timjan, curry, vitlök, chili och ingefära erbjuder fantastiska smaker. De innehåller dessutom en massa nyttigheter! Om du vill använda ett bättre salt är havssalt är ett utmärkt val. Det är något ”blötare” än vanligt bordssalt men innehåller en mer naturlig balans av mineraler.

Har du högt blodtryck eller högt blodtryck i släkten? Då bör du vara vaksam med saltintaget. Undvik färdiglagad mat och ös inte på med salt i din mat (1/2 tsk per dag är rimligt). Titta på innehållsförteckningen: 1,25 gram salt per 100 gram räknas som mycket salt. 0,25 gram salt per 100 gram räknas som lite salt.

Andra viktiga faktorer för att se efter sitt blodtryck är motion, frukt, bär & grönt och eventuell viktminskning. Öka även intag av kalium som finns i bananer, potatis och solrosfrön.

Alexandra

1 kommentar:

  1. Var på en föreläsning igår med en homeopat/naturterapeut med 30 års branschvana. Han arbetar mycket med håranalyser. Enligt honom så är krom nyckeln till att släppa in insulinet i cellen så att sedan glykogenet kan frisättas till glykos. Vidare så menade han att vi kissar ut magnesium och krom när vi ätit processat socker vilket skulle leda till magnesiumbrist också.

    Ät vi sedan mera salt än vad vi ska så kan det också leda till magnesiumbrist då magnesium och natrium är antagonister.

    Hur ställer du dig till detta??

    Mvh Oliver

    SvaraRadera