tisdag 20 april 2010

Edamamebönan

Baljväxter är riktigt bra grejer! Alla baljväxter är nyttiga men det finns en böna som står ut; Edamamebönan eller som den brukar kallas; "the wonderbean".

Förutom att den är väldigt god (påminner om ärtor men har en mer bönaktig smak) så är proteininnehållet ovanligt högt för att vara en baljväxt och så tillkommer ju även nyttigheter som fibrer, vitaminer och mineraler.

Hur serveras de bäst? Lätt kokta, kylda och med havssalt (perfekt som snacks/mellanmål). Det är även gott att blanda dem med chili, ingefära och lite sojasås. Eller med havssalt och lite olivolja. East i stockholm har dem på menyn, likaså flera asiatiska restauranger.

I Sverige kan du köpa dem frysta. De finns i bra kvalité på China market (Olof Palmesgata 12) men även ICA säljer dem frysta (och säkert i andra matbutiker).

Igår gjorde jag ett "snabb-recept" som blev riktigt gott.

Currykyckling med Edamamesallad
Ingredienser (2 personer): 2 kycklingfiléer, 3 msk vetemjöl, 1 msk curry, 6 sparris, 3-4 dl edamamebönor, 6 rädisor, 1 msk olivolja, salt & peppar. Sås: ca 1 dl matlagningsyoghurt (eller turkisk yoghurt) + 2 tsk curry + salt & svartpeppar.

Gör så här: 1) Skär kycklingen i strimlor och panera i mjöl blandat med curry. 2) Stek kycklingfilén i lite smör. 3) Koka sparrisen (inte för länge, de är godast krispiga). 4) Tillred edamamebönorna enligt anvisning, låt svalna något. 5) Skölj och skiva rädisan. 6) Blanda edamamebönor, sparris (skurna i större bitar) och rädisor. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar. 7) Servera kycklingen på edamamesalladen och servera med yoghurtdressingen.

Alexandra

6 kommentarer:

  1. Hej, ser att du gillar rädisor och att du har de i mycket mat, men vad är det för nyttigheter (vitaminer/mineraler) i rädisor igentligen?

    SvaraRadera
  2. Är det dessa som är sojabönor som innehåller mycket protein och mycket fett?

    Goda är de iallafall!

    SvaraRadera
  3. älskar edamame! hade dem i en sallad idag :) mums!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag har fn lite pippi på rädisor men annars är det inte av någon speciell anledning, alla grönsaker är nyttiga! De innehåller bla vitamin C.

    Yes, edamame är sojabönor!

    Edamame uppgraderar verkligen en sallad!

    Vänliga,
    Alexandra

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg Alexandra och underbar bild!

    Jag har länkat till dig från Baljväxtakademins Facebooksida, besök oss gärna:
    https://www.facebook.com/pages/Baljv%C3%A4xtakademin/236427599737777

    Mvh Camilla Gard, också nutritionist :)

    SvaraRadera
  6. Hej Camilla!
    Vad trevligt, jag ska gå in och kolla in er sida!
    Alexandra

    SvaraRadera