onsdag 16 juni 2010

B-vitaminer

DN skriver idag att höga nivåer av B-vitaminer i blodet minskar risken för att drabbas av lungcancer. Man hänvisar till en europeisk studie på 400 000 personer där man såg att det fanns ett samband mellan låg cancerrisk och höga nivåer av främst B6 och aminosyran metionin.

B6 har man även intresserat sig för vad gäller hjärt-kärlhälsan. Ett för lågt intag av B6, folsyra och B12 kan orsaka höga nivåer av ämnet homocystein. Ett stort antal studier har visat att höga nivåer av homocystein är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Dock är det ännu oklart hur detta samband hänger ihop.

När vissa vitaminer och mineraler lyfts fram i studiesammanhang är det lätt att tro att man bör äta extra mycket av det specifika ämnet. Det är säkert flera hälsokostbutiker (och deras leverantörer) som drar stora fördelar av detta. Tyvärr. Lösningen är faktiskt både enklare och billigare än så.

En välbalanserad kosthållning med bra råvaror är vägen till ett optimalt näringsintag! Detta understryker ytterligare det faktum att man bör undvika dieter där man utesluter en hel näringsgrupp, som tex kolhydrater.

B-vitaminerna är generellt viktiga för metabolism, hud, muskler, immunförsvar och nervsystem. Du hittar dem i öljäst, lever, nötter och fullkornsprodukter. Goda källor till just B6 är vetegroddar, solrosfrön, banan och baljväxter.

På tal om vetegroddar är jag lite av en entusiast... Jag brukar hälla i 1 msk vetegroddar i min smoothie varje morgon. Bra B-vitamininnehåll men innehåller även E-vitamin och bra fettkvalité.

Alexandra

2 kommentarer:

 1. Aha, bra tips! Vart köper du vetegroddar?
  /Sofia

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia,
  Risenta har 1 kilopåsar av vetegroddar. Det kan du hitta i hälsokostaffärer men även i de flesta matbutiker.
  Hälsn, Alexandra

  SvaraRadera