måndag 28 juni 2010

Vitt ris & Diabetes

Forskare från Harvard School of Public Health rapporterade förra veckan om ett klart samband mellan högt intag av vitt ris och ökad risk för Diabetes Typ2. Man tittade på hälsoformulär besvarade av nästan 200 000 personer.

Personer som åt fem eller fler portioner ris per dag hade en signifikant ökad risk att drabbas av diabetes typ 2, jämfört med personer som åt två eller fler portioner fullkornsris. Att ersätta 50 gram vitt ris med lika stor mängd fullkornsris minskade risken med 16 procent. Att ersätta det vita riset med andra fullkornsprodukter som tex råg eller bulgur innebar 36 procent minskad risk. Samtidigt bör nämnas att de personer som åt fullkornsprodukter hade generellt sett en mer hälsosam livsstil.

Konsumtion av ris i USA har ökat drastiskt de senaste årtionden och, om jag får gissa, även i Sverige. Ett kaloriöverskott som dessutom består till stor del av snabba kolhydrater är inget bra recept för hälsa. Inga nyheter men väl värt att understryka med vetenskaplig tyngd.

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar