onsdag 23 juni 2010

Jordgubbar

Jordgubbar! Dessa små röda bär som är söta på alla möjliga sätt och en självklarhet nu till midsommar, visst? Tillsammans med rabarber är de mina favoriter i sommardesserten.

Vem kan dissa dessa? Ingen! kan förnuftet räkna ut. Men förnuftet hägrar tyvärr inte överallt...

Enligt en artikel i Aftonbladet varnar "fettdoktorn" Dahlqvist för jordgubbarna. Så här säger hon: "Till skillnad från vad vissa experter säger, så ska man äta mycket grädde med lite jordgubbar om man ska vara hälsosam och gå ner i vikt. Inte tvärtom".

Kommentaren är minst sagt alarmerande. Jag kan komma på flera orsaker, här kommer några;
  • Först och främst; det är inte högtider som midsommar, påsk och julafton som avgör vår vikt. Det är dagarna mellan dessa. Om du är intresserad av att förändra ett ätbeteende; börja med vardagarna.
  • Det som orsakar övervikt är en längre tids kaloriöverskott i kombination med en stillasittande livsstil (förenklat förklarat men i stora drag). Det sker inte plötsligt efter en midsommarhelg.
  • Att gå upp i vikt av jordgubbar torde vara ganska svårt med tanke på dess höga halt av vatten och fibrer. Möjligen anser Dahlqvist att bären orsakar ett insulinpåslag som i sin tur orsakar fettinlagring. Men det krävs en väldigt stor mängd jordgubbar för att orsaka detta. Dessutom pekar studier på att det är speciellt personer med försämrad insulinkänslighet och bukfetma som bör minska ner på kolhydrater men då främst andra typer än just jordgubbar.
  • Äter du 15 jordgubbar får du i dig cirka 56 kcal (motsvarande 1 äpple). Äter du 1 dl vispgrädde får du i dig 375 kcal. Varför inte äta 10 jordgubbar och 1/2 dl vispgrädde - då får du i dig 225 kcal och dessutom en bra balans mellan kolhydrater och fett samt C-vitamin.
  • Om du frågar mig; livet är för kort för att inte tillåta sig själv att njuta av den mat man gillar på udda dagar! Ät det DU känner för på midsommar oavsett vad det gäller och gör så med ett GOTT samvete.

En sidnotering; den som har plockat jordgubbar på ett jordgubbsfält vet att nästan lika många jordgubbar slinker ner i magen som hamnar i hinken. Vi pratar 15 jordgubbar plus... Jag kan inte komma på någon annan biverkning än magont efter ett sådant frosseri, om jag ser på egna erfarenehter samt bland vänner och bekanta.

Alexandra

1 kommentar: