tisdag 1 juni 2010

Halverad cancerrisk

Forskare rapporterar; "Halvera risken för cancer med fem enkla åtgärder". Rekommendationerna baseras på en studie som presenterades på en konferens igår.

Det är inga revolutionerande åtgärder de listar upp och vi känner alla till dem men forskare tror nu att det är själva effekten av samtliga faktorer tillsammans som ger ett bra cancerskydd.

Forskarna följde 25 000 kvinnor i 10 års tid och man såg en 50 % minskning av att drabbas av cancer och 80 % minskning av hjärt-kärlsjukdom om de följde dessa 5 livsstilsfaktorer. Trots att studien gjordes på kvinnor, tror forskarna att detsamma gäller för män.

5 hälsosamma åtgärder:
1. Rökstopp (helt avstå från cigaretter)
2. Måttlig alkoholkonsumtion (ett glas vin varannan dag anses rimligt)
3. Kroppsvikt (några kilon extra anses inte skadligt men däremot att vara kraftigt överviktig)
4. Motion (1 timmas fysisk aktivitet per dag, tex cykling, promenad)
5. Kost (sunt förnuft här, som tex rätt fettkvalité och äta mycket frukt och grönsaker.)

Inga nyheter som sagt.... Vi vet detta MEN enligt studien så levde endast en bråkdel av kvinnorna upp till samtliga 5 rekommendationerna.

Inspiration till att äta nyttigt kan verkligen inhämtas på en saluhall! Igår åt jag lunch på Tysta Mari i Östermalmshallen och gick sedan förbi Sandins Frukt- och Grönt.... De erbjuder ett brett utbud av säsongsfärska grönsaker och frukter och flera spännande sorter. Deras hallon och blåbär som kan köpas i mellanmålsförpackning gick inte att motstå (kolla speciellt in hallonen nedan... de ser lika goda ut som de smakar!)Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar