lördag 11 april 2009

Påskägg

I Sverige äter vi mycket ägg, mer än 10 kilo per person och år... Och det kan vi absolut göra med gott samvete, ägg är bra!

Brukar du ta bort äggulan? Gör inte det, där sitter det en massa nyttigheter. Kolesterolet som finns där behöver du inte oroa dig för. Kroppen producerar kolesterol självt och anpassar sin egen-produktion efter intag från födan.

Enligt en ny rapport från livsmedelsverket som analyserat näringsinnehållet i 500 ägg, innehåller ägg en massa nyttigheter; selen, jod, vitamin E. Dessutom är ägg en bra proteinkälla.

Själv väljer jag uteslutande ekologiska ägg! De har ett något högre näringsinnehåll och dessutom får hönorna gå fritt vilket innebär att hon får vara ute under sommarhalvåret, får alltid dagsljus och har större möjlighet att utföra sina naturliga beteende. Det ekologiska fodret odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel.

Just nu är jag nere på västkusten i halmstad och hälsar på familjen. Vi gick en lång strandpromenad idag och vädret var helt fantastiskt! Hittade årets första vitsippor. Mat har vi också ätit, en massa gott. Igår åt vi lammstek med potatis och grönsaker. Förrätt; ägg så klart. Se ovan bild!

Ett superenkelt recept: 4 hårdkokta ägg. Dela äggen i halvor och ta ur äggulorna. Finhacka gräslök (eller rödlök). Blanda 1/2 msk rom (röd stenbitsrom eller löjrom) med gräslöken, ca 2 msk creme fraiche, äggulorna, salt, peppar och pressad citron. Lägg fyllningen i ägghalvorna och toppa med rom, dillkvist och citron.

Glad Påsk! Alexandra

1 kommentar: