torsdag 6 maj 2010

Mindfulness & Viktgruppen

I tisdags var jag i Uppsala och gjorde kostregistreringar med eleverna på Yrkesakademin med hjälp av Dietist XP. Man lägger in allt man äter och hur man rör på sig och så får man fram en massa intressant fakta! Det var flera som inte matchade sitt energibehov (både för högt och för lågt) och då fick de lägga till/dra ifrån för att lyckas få ihop ett så bra kostschema som möjligt. Rätt intressant faktiskt! Vi erbjuder kostanalyser på Balance vilket är ett uppskattat tillval.

På kvällen var jag på ABF och lyssnade på ett föredrag om mindfulness. Jon Kabat-Zinn (professor i medicin och stressforskare) och Åsa Nilsonne (psykolog och professor i medicinsk psykologi) var där och samtalade på scenen om att vara "medvetet närvarande".

Jon Kabat-Zinn började med att säga "Mindfulness is not a technique, its a way of being". Det handlar om sinnesnärvaro; genom att leva i nuet kan man bli friare att välja hur man vill reagera på det som händer i känslor och tankar. De refererade till depressiva tankar som just tankar och inte nödvändigtvis sanningar vilket jag tyckte var fint beskrivet. "As long as you are breathing there is more right about you than wrong". Det sades mycket kloka ord under kvällen och jag gick därifrån med en härlig och något lättare känsla i kroppen.

Igår så pratade även John Hermiz om mindfulness till Viktgruppen. Han förklarade hur mindfulness kan vara ett bra verktyg även vad gäller mat och träning. Han gjorde en övning med dem; ”russintestet”.

De fick var sitt russin och skulle betrakta detta russin som att det kommit från yttre rymden. Hur känns det? Hur ser det ut? De skulle klämma och känna efter och sedan stoppa det i munnen och upptäcka den söta smaken. Om vi äter långsamt och medvetet så upptäcker vi också att det räcker med ”rimliga” mängder för att tillgodose vårt behov av sötma. En nyttig övning!

Viktgruppens resultat 5 maj:
  • Antal deltagare Träff 6: 10 st. Vi jämför med mätningen 21 april.
  • Viktminskning: -14,2 kg. Alla hade minskat i vikt förutom 2 personer. Av dessa två personer hade en person minskat i fettprocent.
  • Viktgruppen har nu gått ner 51 kg totalt sedan start 24 mars.
  • Fettprocent: totalt 1 % högre.
  • Hälsa: de mår bra!

Alexandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar