tisdag 11 maj 2010

Nötter och kolesterol

Igår skrev BBC News om hur forskare återigen påpekar hur nötter kan sänka kolesterol. Forskarna hade granskat 25 studier och drar slutsatsen att 67 gram nötter (ca 1 dl) per dag kan sänka kolesterolet med 7 %.

Samtidigt varnar forskarna för att äta nötter som innehåller mycket socker och/eller salt. Dessutom är det inte bra att äta allt för mycket nötter eftersom det på sikt kan bidra till en viktökning vilket i sin tur inte är bra för hjärt-kärlsystemet.

Så här äter du dina nötter!
 • En halv näve nötter (ca 8 st) i din fil/gröt på morgonen.
 • En halv näve nötter till mellanmål tillsammans med frukt.
 • En halv näve nötter i salladen eller i risrätter. Riktigt gott att mixa valnötter, bulgur, fetaost och bladpersilja.
 • Variera dina nötter och mixa hasselnötter, cashewnötter, valnötter, pistagenötter etc.
 • Ät dina nötter naturellt! Alltså utan socker/salt.

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Åhh nötter är verkligen något som jag är beroende av!
  När jag väl börjar äta en så kan jag inte sluta. Utan att överdriva så har jag under några dagar förra veckan fått i mig nötter för cirka 4000kcal (600-800gram) PER gång! Ex igår åt jag ett paket 600g jordnötter (tyvärr de rostade/saltade) på en gång.
  Undrar när det kommer märkas på vågen...

  Förresten angående kommenteraren jag hade skrivit för någon dag sedan om att frysa in vitlök, har Du möjlighet att besvara dem?

  Tack!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Då svarar jag här istället! Vad jag vet så finns det inte dokumenterat någonstans vad som händer näringsmässigt med vitlöken då man fryser in den, så därför har jag tyvärr inget riktigt bra svar att ge dig.

  Jag skulle rekommendera att frysa den skalad men hel.

  Mvh, Alexandra

  SvaraRadera
 3. Okej då får jag skala och frysa in den hel:) Skadar ju inte att testa och se:) (Vet att det finns fryst färdighackad vitlök som man kan köpa. Kanske det är ett bättre alternativ eller?


  Vad anser Du om dessa två bröd:

  Anmärkning: Vetemjöl, vatten, solrosfrö, linfrö, vetegluten, pumpafrö, jäst, havregryn, rågmjöl, socker, surdegspulver, vetekli, salt, emulgeringsmedel E472e och solroslecetin, mjölbehandlingsmedel Askorbinsyra.


  Anmärkning: Vetemjöl, vatten, havrekli, vetegluten, majsstärkelse, sirap, rågmjöl, jäst, vegetabilisk olja (rapsolja), sockerbetsfiber, salt, emulgeringsmedel E 471, E 472e(vegetabilisk), siktat rågmjöl, klumpförebyggande medel Kalciumkarbonat (vit), mjölbehandlingsmedel (Askorbinsyra), enzym.

  Tror inte de är världens bästa bröd, men det är två sorter från MAX (den första kallas GI-bröd) och den andra är deras fiberbröd (som de anser vara nyttig)...

  Vilken skulle Du föredra om man vill vara mer hälsosam och nyttig? (De innehåller ju en massa saker så de är nog inte så nyttiga, men kan hända att jag äter på MAX några gånger i månaden så då spelar det roll vilket bröd jag väljer anser jag). Vill äta sådant som kroppen mår bättre av:)

  SvaraRadera