söndag 18 juli 2010

Fetter

Två fina fetter; Linfröolja & Kokosfett.

Linfröolja är en nyttig vegetabilisk olja som är rik på fleromättat fett (speciellt omega-3) men även en del enkelomättat fett samt E-vitamin. Den härsknar lätt så förvara den i kylskåpet och köp små flaskor. Mitt favoritmärke är den svenska Glanshammar (dyrt men bra..).

Vissa studier har visat att linfröolja har hälsofrämjande egenskaper, bla för hjärtat, immunförsvar, leder, hjärnan och psykisk hälsa. Tillsätt 2 tsk linfröolja till smoothien eller filen för extra fin fettkvalité till frukost. Den tål dock inte uppvärmning så stek absolut inte i linfröolja.

Kokosolja är ett mättat fett med korta, medellånga fettsyrekedjor (MCFA). Kokosolja härsknar inte lika lätt som linfröoljan så behöver inte förvaras kylt. Kokosfett är stabilt vilket innebär att den tål höga temperaturer och passar utmärkt att använda som stekfett.

Investera i en bra kokosolja eftersom kvalitén skiljer sig åt. Mina favoriter är Living Foods, Holistic och Bio Foods. Den ska helst vara jungrulig, kallpressad och utan tillsatser! Kokosolja passar även riktigt bra som hudolja och ger ett bakteriedödande skydd samt kan förhindra rynkor och göra huden smidig och mjuk. Passar perfekt nu på sommaren som "efter-sol-skydd".

Alexandra

3 kommentarer:

 1. Hej, Alexandra. Vill bara informera dig om att kokosolja/fett inte är ett mättat fett. Det antar bara två olika tillstånd beroende på temperaturen eftersom det har en smältpunkt på 25 grader, under 25 fast form, över 25 grader flytande. Vi konsumenter tror att det är mättat eftersom vi lärt oss att enbart se den silvriga förpackningen (Cocos) på samma hylla som vårt vanliga guldfärgade smörpaket som är processat till att vara i fast form (alltså mättat).

  LCHF FTW! ;-)

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för inlägg!

  Kokosolja består 90% av mättat fett. Fettet utgörs till huvuddelen av så kallade MTC (medium-chain-triglycerid) vilket är mellanlånga fettsyror.

  Nästan hälften av kokosfettet består av den meddellånga mättade fettsyran laurinsyra (känd för att ha låg smältpunkt). Laurinsyran är huvudorsaken kokosfettets hälsoegenskaper. Kokos innehåller även andra mättade fettsyror som kaprylsyra och kaprinsyra.

  Som du kanske känner till inom organisk kemi så innebär "mättat" fett att kolföreningen har enbart sk. enkelbindningar. Detta ger fettet bla dess egenskap av högre smältpunkt (än omättat fett) och fasta i rumstemperatur.

  Mvh, Alexandra

  SvaraRadera
 3. Tack för att du sätter LCHF stollarna på plats med lite fakta!

  SvaraRadera