torsdag 19 augusti 2010

Läsk & högt blodtryck

Idag skriver Expressen om läsk och högt blodtryck och man hänvisar till en ny amerikansk studie samt en person vid namn Emily som gått ner i vikt efter det att hon slutat dricka läsk.

Emilys kiloras pga läsk-stopp är nog inget scoop direkt. Dock är det kanske inte alla som känner till att ett stort intag av läsk kan öka risken för att utveckla både typ-2 diabetes, vissa cancersorter samt hjärt-kärlrelaterade problem.

Den nya amerikanska studien publicerad i tidskriften Circulation visar att sockret i läsk kan öka blodtrycket. Hjärtprofessorn Mikael Dellborg uttalar sig i Expressen: "Om man dricker mycket läsk kan det ha en kraftig påverkan på blodtrycket".

Precis som med allt annat gäller det att ha ett sunt förhållningssätt till det här. En läsk någon gång då och då är inga problem och påverkar inte blodtrycket negativt men att dricka läsk som måltidsdryck och törstsläckare varje dag är inte bra.

Ett alternativ till läsk är lite juice utblandat med kolsyrat vatten. Ett annat gott alternativ är Amé som går att få tag på i de flesta hälsokostbutiker. Amé kommer från japanskan "stillsamt regn" och är en dryck som inte innehåller socker eller sötningsmedel. De innehåller istället fruktjuice, källvatten och örtextrakt. Givetvis ska man inte använda amé som en daglig törstsläckare om man vill hålla vikten men det är ett bättre och lite lyxigare alternativ till läsk, helt klart!

Alexandra

1 kommentar:

  1. Gör som jag, kallt kranvatten med pressad apelsinsaft, ekologiska apelsiner, egen odling!
    1

    SvaraRadera