Den sista timmen ägnade vi åt en arbetsuppgift där vi tittade på kosttillskott. De delades in i 5 grupper och fick 30 minuter på sig att samla information om olika hälsoprodukter på marknaden som påstås ha mag- och tarmfrämjande egenskaper. Därefter redovisning av vad de kommit fram till. Följande produkter: Probiotika, Aloe Vera, Fibertillskott, SPC-flakes och Kiselgel.
Detta skulle de ta reda på: 1) Vad är det bra för? 2) Dyrt? 3) Vetenskaplig grund? 4)Personlig bedömning av produkten.
Det här kom de fram till:
PROBIOTIKA
=Goda bakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Studier som visat att 95 % av IBS patienter blivit bättre med hjälp av probiotiskt kosttillskott. Pris: 4 kr per tablett. Elevernas bedömning: väl värt att prova om man har magproblem och då speciellt IBS.
FIBERTILLSKOTT
=Frukt- & fibertärningar som ska "hålla igång magen" och hjälpa mot förstoppning. Studier kopplade till produkten hittade de ej. Pris: 12 tärningar för 99 kr. Elevernas bedömning: 1 tablett innehåller 1,3 gram fiber vilket du lätt kan få i dig via maten istället (äpple innehåller ca 2 gram fiber).
=specialbehandlade havregryn som kan hjälpa mot olika mag- och tarmbesvär. Det finns flera studier som visar att SPC flakes har anti-inflammatorisk effekt och kan vara lämpligt att använda för de med Crohn's och/eller UC. Pris: 99 kr för 450 gram (räcker i ca 1 månad). Elvernas bedömning: Bra produkt och skulle rekommendera den vidare för personer med ovan nämnda sjukdomar.
ALOE VERA
=en växt som påstås öka näringsupptag och stärka mag-tarmslemhinnan. Det finns få studier, de hittade 1 studie gjord på 68 deltagare och där man sett en klar förbättring av IBS. Pris: cirka 400 kr för 1 liter. Elevernas bedömning: Det kan vara värt att prova men fler studier behövs. Viktigt att välja en aloe vera med bra kvalité.
KISEL
= gel/tabletter som användes invärtes och använts för att skydda mag- och tarmen mot skada. Används bla vid Crohn's och UC. Vetenskapliga studier finns. Pris: 180 tabletter för 170 kr. Elevernas bedömning: Kisel finns naturligt i havregryn, potatis, hårt bröd. Dessutom, studier har visat positiva effekter vid en påtalad brist så om man täcker behovet via mat kan det vara en onödig kostnad.
På torsdag är jag i Uppsala igen och då pratar vi om Hjärt- & kärlhälsan!
Alexandra
har aldrig hört talas om spc-flakes.... Vart köper man det? Har en i familjen med uc så ska rekommendera det.
SvaraRadera/Stina
Hej Stina!
SvaraRaderaSPC finns på de flesta hälsokostbutiker. Absolut värt att prova tycker jag också.
Alexandra
Beroende på var man bor kan man av dietist få förskrivning av SPC-flakes för diarrébesvär vid IBD. Kostnaden blir då något lägre än om man köper detta själv på Apoteket/hälsokostaffär och så får man kostrådgivning på köpet. I de flesta landsting behövs remiss av läkare/sjuksköterska för att träffa en dietist.
SvaraRadera