tisdag 24 augusti 2010

Uppsala!

Veckan började med en dags undervisnig på Yrkesakademin i Uppsala. Det var riktigt kul att träffa HU5 igen! Vi pratade om: Mag- & tarmsystemet. Hur det fungerar, åkommor och sjukdomar samt hur kost och livsstil påverkar. Studier har visat att kosten spelar en viktig roll i både förebyggandet och (till viss del) behandling av sjukdomar och besvär kopplade till mag- & tarmsystemet.

Den sista timmen ägnade vi åt en arbetsuppgift där vi tittade på kosttillskott. De delades in i 5 grupper och fick 30 minuter på sig att samla information om olika hälsoprodukter på marknaden som påstås ha mag- och tarmfrämjande egenskaper. Därefter redovisning av vad de kommit fram till. Följande produkter: Probiotika, Aloe Vera, Fibertillskott, SPC-flakes och Kiselgel.Detta skulle de ta reda på: 1) Vad är det bra för? 2) Dyrt? 3) Vetenskaplig grund? 4)Personlig bedömning av produkten.

Det här kom de fram till:

PROBIOTIKA
=Goda bakterier som är bra för tarmfloran och immunförsvaret. Studier som visat att 95 % av IBS patienter blivit bättre med hjälp av probiotiskt kosttillskott. Pris: 4 kr per tablett. Elevernas bedömning: väl värt att prova om man har magproblem och då speciellt IBS.

FIBERTILLSKOTT
=Frukt- & fibertärningar som ska "hålla igång magen" och hjälpa mot förstoppning. Studier kopplade till produkten hittade de ej. Pris: 12 tärningar för 99 kr. Elevernas bedömning: 1 tablett innehåller 1,3 gram fiber vilket du lätt kan få i dig via maten istället (äpple innehåller ca 2 gram fiber).

SPC-FLAKES
=specialbehandlade havregryn som kan hjälpa mot olika mag- och tarmbesvär. Det finns flera studier som visar att SPC flakes har anti-inflammatorisk effekt och kan vara lämpligt att använda för de med Crohn's och/eller UC. Pris: 99 kr för 450 gram (räcker i ca 1 månad). Elvernas bedömning: Bra produkt och skulle rekommendera den vidare för personer med ovan nämnda sjukdomar.

ALOE VERA
=en växt som påstås öka näringsupptag och stärka mag-tarmslemhinnan. Det finns få studier, de hittade 1 studie gjord på 68 deltagare och där man sett en klar förbättring av IBS. Pris: cirka 400 kr för 1 liter. Elevernas bedömning: Det kan vara värt att prova men fler studier behövs. Viktigt att välja en aloe vera med bra kvalité.

KISEL
= gel/tabletter som användes invärtes och använts för att skydda mag- och tarmen mot skada. Används bla vid Crohn's och UC. Vetenskapliga studier finns. Pris: 180 tabletter för 170 kr. Elevernas bedömning: Kisel finns naturligt i havregryn, potatis, hårt bröd. Dessutom, studier har visat positiva effekter vid en påtalad brist så om man täcker behovet via mat kan det vara en onödig kostnad.


På torsdag är jag i Uppsala igen och då pratar vi om Hjärt- & kärlhälsan!

Alexandra

3 kommentarer:

 1. har aldrig hört talas om spc-flakes.... Vart köper man det? Har en i familjen med uc så ska rekommendera det.

  /Stina

  SvaraRadera
 2. Hej Stina!
  SPC finns på de flesta hälsokostbutiker. Absolut värt att prova tycker jag också.
  Alexandra

  SvaraRadera
 3. Beroende på var man bor kan man av dietist få förskrivning av SPC-flakes för diarrébesvär vid IBD. Kostnaden blir då något lägre än om man köper detta själv på Apoteket/hälsokostaffär och så får man kostrådgivning på köpet. I de flesta landsting behövs remiss av läkare/sjuksköterska för att träffa en dietist.

  SvaraRadera