På 30 år har vårt energiintag (kcal) ökat med 10 % skriver DN med referens till en rapport från Jordbruksverket.
Enligt samma rapport äter vi 10 % mer frukt idag än 1980. Även grädde och köttkonsumtionen har ökat. Svenskarnas läskdrickande har trefaldigats under samma period.
Bra eller dåligt? Ökning av frukt - bra givetvis. Ökning av vårt kaloriintag - not so good. Uppenbarligen är det ju någonting vi gör fel idag, med tanke på att övervikt och fetma ökat under samma period.
Flytande kalorier stämmer sällan överens med någon. Grädde och kött då? Självklart bättre råvaror än läsk men om det bidrar till att du får i dig för stora mängder är det mindre bra. Vägen till övervikt kan se olika ut och att enbart välja ut en bov - fett eller socker - är omöjligt.
Jag träffar många som inte har en aning om hur stor en portion ska vara. Är det tallriksstorlekarnas fel eller aptiten....? Hönan eller ägget. Många vet inte heller HUR mycket man måste träna för att göra av med den där läsken, pizzan eller extra ostbiten... Se tidigare inlägg "Pizza vs Treadmill" HÄR.
"De flesta självmord begås med kniv & gaffel" för att citera något från någon som tål att tänkas på.
Alexandra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar