Det var svårt att inte göra samma kopplingar till religion som Claude Marcus hänvisar till i DN Debatt då seminariet lite komiskt nog hölls i Syrianska kulturcentret med Syrisk-Ortodoxa kyrkan alldeles bredvid... Kön ringlade sig långt ut på gatan och förväntningarna inför fettpredikan verkade skyhöga.
Först ut var Annika Dahlqvist, läkaren från Njurunda som anmäldes till Socialstyrelsen för sina kostråd om mycket fett och lite kolhydrater. Socialstyrelsen friade dock henne med motiveringen att rekommendationerna inte går i strid mot vetenskap utan tvärtom kan utgöra bra kostråd för diabetiker och överviktiga.
Under föredraget hänvisade Dahlqvist ofta till hur "etablissemanget" med tallriksmodellen och kostpyramiden bidrar till sjukdom och död och kritiserade livsmedelsindustrin för att strunta i folks hälsa. Hon berättade om hur hon tidigare provat olika bantningsdieter utan resultat och hur lågkaloridieter orsakar jo-jobantning.
Bitten Jonsson, utbildad sjuksköterska och beroendespecialist, föreläste om socker och beroende. Det var verkligen intressant! Hon pratade om "dimhjärna" och "energibrist på cellnivå" som orsakar förvirrade tankar, koncentrationsstörningar osv. Hon menade att socker påverkar hjärnan på samma sätt som vissa droger eftersom det involverar vårt opiatcentrum. "Både socker och opium har varit lyxartiklar och medicin".
Bitten Jonsson, utbildad sjuksköterska och beroendespecialist, föreläste om socker och beroende. Det var verkligen intressant! Hon pratade om "dimhjärna" och "energibrist på cellnivå" som orsakar förvirrade tankar, koncentrationsstörningar osv. Hon menade att socker påverkar hjärnan på samma sätt som vissa droger eftersom det involverar vårt opiatcentrum. "Både socker och opium har varit lyxartiklar och medicin".
Vi har alla en unik kroppskemi och den enes föda är den andres gift och alltså kan socker påverka kroppen på olika sätt för olika människor. Precis som vilket beroende som helst menade hon på att det är inte mängden som avgör om du är alkoholist eller sockerberoende, det är hur man reagerar på ämnet.
På frågan om det bruna sockret som bla erbjuds på caféerna är nyttigare än det vita sockret hade Bitten svar på tal: "same shit, different names".
Sedan var det dags för lunch... Vi skippade seminariets erbjudande om lax och broccoli och begav oss in till Västerås centrum för att synda....
Vi hittade ett trevligt thaiställe och beställde kycklingwok med ris och jordnötssås. Gott! Efter den skyhöga GI-chocken begav vi oss tillbaka till kyrkan.
Frank Nilsson, naturvetare och expert på naturlig kost för tränande individer tog plats på podiet. Han gjorde flera uttalande som fick mig men framför allt mina dietistkollegor att häpna. Karin och Jennie jobbar på AXA och har stor erfarenhet av kost & idrott och har arbetat med flera av Sveriges främsta elitidrottare. Jag lämnar över ordet till dem för att kommentera Franks vilda hypoteser....
Sten Sture Skaldeman är författaren till "GI-noll" och föreläste om hans viktminksning på 65 kg med hjälp av lågkolhydratskosten. Han hade med sig sina byxor från livet innan nolltoleransen där han numera får plats med båda benen i ett byxben. Han hävdade att grönsaker ska ätas enligt "dekoration på tallriken".... Ibland lyxade han till det med 1/2 apelsin i månaden. En av hans trogna läsare klev upp på scenen och bekräftade att han som diabetiker inte hade använt insulininjektioner på 18 månader efter 30 års medicinering tack vare lågkolhydratskost. Det uppstod en suck av hänförelse bland publiken...
Andreas Eenfeldt var sist ut. Han är läkare och driver Sveriges största hälsoblog kostdoktorn. Hans föredrag var inspirerande och backade upp sina teorier med vetenskap och beprövad erfarenhet som läkare. Socker skadar generna och tydligen äter vi idag 40 kg socker per person och år, vilket kan jämföras med 1850 då vi åt 4 kg per person och år.
Eenfeldt pratade om hur utspridd övervikt och fetma är idag och då speciellt i USA. Enligt Eenfeldt har denna problematik ökat i takt med att kostråden blivit mer fettsnåla. Jag delar dock inte riktigt hans argument - jag tror snarare att övervikt och fetma ökat i takt med att vi idag har oerhört svårt att förhålla oss till överflöden av mat. För mycket mat i kombination med en stillasittande livsstil tror jag är den främsta anledningen till viktökning och ohälsa till följd. Snabbmaten innehåller förvisso mycket socker, men ett McDonaldsmeal har även mycket fett i sin mat och då av dålig fettkvalité.
Det var en intressant dag och i bilen hem till Stockholm gick diskussionen varm!
Visst är jag enig med teorierna om en naturenlig kosthållning där smör är bättre än margarin och att tillsatser och pulverdieter varken hjälper mot ohälsa eller viktproblem. Visst tror jag att diabetiker mår bättre av en mindre kolhydratsmängd och visst är det fantastiskt om de slipper insulininjektioner till följd av en fettrik kosthållning med minimal mängd kolhydrater. Jag tror dock inte att den här typen av diet passar alla.
En bra insulinkänslighet och balanserat blodsocker är en viktig hälsoaspekt för alla men receptet till det är rätt typ av kolhydrater och regelbunden träning. Dessutom tror jag att mindre portionsstorlekar och regelbundna mattider främjar vår hälsa och välmående. Jag tror inte att en strikt kolhydratsdiet med begränsad mängd spannmål, baljväxter, grönsaker och frukt och med mycket kött, chark och smör är lösningen - inte minst från ett miljömässigt perspektiv, än mindre för hälsans skull. Grönsaker, frukt och baljväxter har ett rikt innehåll på antioxidanter, fibrer och B vitaminer; det är något du inte vill gå miste om!
Det råder dock inga tvivel om att LCHF har fått anhängare... Några "groupies" ställde gladeligen upp på en bild.
Kanske det är den viktigaste slutsatsen från gårdagen; att äta är mer än bara en överlevnadinstinkt. Mat engagerar och hänför och det är roligt att kosten har blivit ett sådant hett ämne. Om vi lyckas med att bli vän med maten och lär oss att lyssna på hur vi reagerar på den mat vi äter kanske vi också hittar rätt metod.
Jag inväntar med spänning på fler välgjorda studier som utreder matens inverkan på hälsan. Tills dess äter jag välbalanserat och regelbundet med färgrika grönsaker & frukter. Det mår i alla fall min kropp bra av!
Alexandra x
Kul med en till recension av konferensen eller väckelsemötet...
SvaraRaderaJa visst är det en intressant debatt. Hoppas du också hade en trevlig stund i Västerås!
SvaraRadera